nieuws

'Te veel otters dood door verdrinking'

Nog steeds verdrinken veel otters in fuiken van vissers. Natuurliefhebbers en vissers roepen de politiek daarom op voor meer geld om dit dierenleed te voorkomen.
Otters kunnen prima zwemmen, maar verdrinken wanneer ze in de fuik van een visser terechtkomen. Hoe vaak dat precies gebeurt is niet precies bekend, maar onderzoekers van de Wageningen Universiteit zeggen dat in elk geval één op de twintig otters door verdrinking om het leven komt.
“Waarschijnlijk zijn het er meer", zegt Hans Bekker van zoogdiervereniging CaLutra. Hij doet veel otteronderzoek in de omgeving van Steenwijk en treft nog wel eens een fuik van een stroper aan. “Als een otter in zo'n fuik terecht komt, dan wordt dit natuurlijk nergens gemeld. Die cijfers ontbreken in de officiële tellingen.”

Ottervriendelijke fuik

Ale de Jager is beroepsvisser in Friesland. Op eigen initiatief experimenteert hij met een ottervriendelijke fuik, die hij samen met een collega ontwikkeld heeft. “Het idee komt eigenlijk uit Duitsland. Bovenin de fuik zit een ontsnappingsgleuf. De otter hoeft maar een beetje kracht te zetten en dan zwemt hij er zo uit.”
“Voor het ontwikkelen van een echt goede ottervriendelijke fuik, zou eigenlijk onderzoek moet plaatsvinden”, zegt Addy de Jongh van Stichting Vrienden van de Otter. “Dat onderzoek kost zo'n 150.000 euro. De helft van het geld is binnen, maar er moet dus nog een flink bedrag bij.”

Compensatie vissers

“Maar er is nog meer geld nodig”, vult Ale de Jager. “Ik alleen al heb zo'n zeventig fuiken in het water liggen en die moeten straks allemaal worden aangepast. Daarnaast kost het met die fuiken meer moeite om dezelfde hoeveelheid vis te vangen. Wij vissers willen daarvoor een financiële compensatie.”
Komend weekend is in Dalfsen een bijeenkomst waar regionale en landelijke otterdeskundigen met elkaar praten over het probleem van verdrinking bij otters.

Twee vijanden

De otter stierf in de vorige eeuw uit in Nederland. Vijftien jaar geleden werd het dier opnieuw uitgezet in de Kop van Overijssel. Sindsdien breid de populatie zich flink uit, alleen loopt verdere verspreiding nu gevaar door twee grote vijanden. Het verkeer en de visserij.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.