nieuws

Einde van vogelgriepmaatregelen in zicht; stallen raken weer vol

Het vervoersverbod voor pluimveebedrijven in en rond Kamperveen wordt waarschijnlijk dinsdag opgeheven. De maatregel werd ingesteld nadat er vogelgriep was geconstateerd op twee eenden- en kippen fokbedrijven. Tientallen bedrijven zaten daardoor op slot, maar hopen vanaf volgende week weer te kunnen gaan draaien.
Eén van die bedrijven is het vleeskuikenbedrijf Van de Kamp uit Mastenbroek. De stallen, waar normaal gesproken 150.000 vleeskuikens rondlopen, stonden de afgelopen drie weken leeg omdat er geen nieuwe aanvoer mocht komen.
"Dat geeft schade, want alle vaste lasten lopen gewoon door", zegt Jan Dirk van de Kamp. Hij is blij dat het einde in zicht is. Aanstaande woensdag krijgt hij 150.000 nieuwe kuikens aangeleverd.

Begrip voor strenge maatregelen

Begrip is er wel. De ondernemer uit Mastenbroek is van mening dat de maatregelen netjes zijn toegepast. "Ten opzichte van de eerste Vogelgriep uitbraak in 2014 merk ik dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meer rekening heeft gehouden met getroffen bedrijven.
"De NVWA heeft het bijvoorbeeld voor ons via een ontheffing mogelijk gemaakt dat onze kuikens nog voor de kerstdagen op tijd afgevoerd konden worden. Dat gaf wel een hoop gedoe in de vorm van extra papierwerk en extra ontsmettingsmaatregelen voor de vrachtwagens en chauffeurs, maar het heeft ons een hoop ellende bespaard." aldus de getroffen pluimvee-ondernemer.

Pluimvee bedrijven besmetten elkaar niet

"Ik merk ook dat er inmiddels goeie draaiboeken liggen en de informatievoorziening naar ondernemers toe een stuk verbeterd is", zegt Van de Kamp. Wel is hij van mening dat het gebied waar een vervoersverbod voor geldt - een straal van tien kilometer -  kleiner moet worden. Met name omdat volgens hem bedrijven elkaar niet besmetten.
"De besmetting komt tot ons via wilde vogels en wordt mogelijk via muizen en ratten de stallen in gebracht. Het heeft dus niet zoveel zin om een hele grote regio rond een besmet bedrijf de dupe te laten worden van strenge vervoersverboden. Op de pluimveerijke Veluwe zijn de gevolgen dan niet te overzien. Als daar in een straal van tien kilometer maatregelen afgekondigd worden is de ramp voor de pluimveebranche immens", aldus Van de Kamp.

Niet de laatste keer

De ondernemers hoopt dat er bij de komende evaluatie van de vogelgriep uitbraak gekeken wordt naar het instellen van een kleinere vervoersverbodzone rond besmette bedrijven. "Dat lijkt me noodzakelijk, want ik denk niet dat het de laatste keer was dat we op grotere schaal met een vogelgriep-uitbraak te maken krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.