nieuws

'Minderjarige vluchtelingen vast voor brandstichting Nijverdal'

Futureforce in Nijverdal
Futureforce in Nijverdal © RTV Oost/Jaap Even
Vijf minderjarige vluchtelingen zijn gistermorgen aangehouden, omdat ze brand zouden hebben gesticht in hun eigen woning, de oude jeugdherberg in Nijverdal. De vijf zitten vast in het arrestantencomplex in Borne.
De jongens van 15, 16 en drie van 17 jaar oud uit Eritrea probeerden een dekbed in brand te steken. Volgens directeur Andries de Vries van Futureforce, dat de jonge vluchtelingen begeleidt, ging het om baldadigheid. Volgens De Vries probeerden de jongeren hun zin door te drijven. "En als ze hun zin niet krijgen, worden ze opstandig", zegt hij tegenover De Twentsche Courant Tubantia.
Futureforce is onderdeel van jeugdzorginstelling Trias. Sinds een jaar worden er op verschillende locaties in Overijssel zo'n zeventig alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen (15-18 jaar) opgevangen. Zij zijn voornamelijk afkomstig uit Eritrea, Syrië en Afghanistan, staan onder voogdij van NIDOS en zijn statushouder. 

Verwachtingspatroon

Directeur De Vries zegt in de krant over de opstandige jongeren uit Nijverdal dat ze hoge verwachtingen hebben van hun verblijf in Nederland. "Ze verwachten dat er werk voor ze is en dat ze dit zomaar kunnen krijgen zonder opleiding. Hun beeld wijkt sterk af van de realiteit, hun verwachtingspatroon is verkeerd." 

Stayokay

Er zitten sinds april vorig jaar zeventien jonge vluchtelingen in het gebouw. Er zou bij de brandstichting geen gevaar zijn geweest voor de andere aanwezigen. De voormalige jeugdherberg Stayokay aan de voet van de Sallandse Heuvelrug sloot in 2009 na 75 jaar de deuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.