1,5 centimeter ijs; Haaksbergen hoopt op schaatsmarathon

Het ijs op de schaatsbaan in Haaksbergen is tussen de 1 en 1,5 cm dik. Dik genoeg om de hoop bij de ijsclub IJSCH aan te wakkeren dat er de komende dagen een schaatsmarathon kan worden gehouden.

Er is 3 centimeter nodig om een marathon te kunnen organiseren. Aan de boskant van de baan is het ijs 1.5 centimeter dik, aan de overzijde 1 centimeter.  

Naar verwachting daalt de temperatuur komende nacht tot -7. Dan zou de ijsvloer aan kunnen groeien tot 3 centimeter. In theorie kan dan de marathon verreden worden maar de organisatie mikt op dinsdagavond. 


Strijd

Haaksbergen is tijdens vorstperiodes met de ijsverenigingen in Noordlaren en Veenoord in een 'strijd' verwikkeld om de eerste marathon op natuurijs te kunnen organiseren. 

Vorig jaar, op 16 januari 2016, was Haaksbergen de concurrentie te snel af. Net als in 2007, 2008 en 2009. Daarna was Noordlaren Haaksbergen drie seizoenen te snel af. 

Anderhalve week geleden ging de ijsbaan in Haaksbergen ook al open. Maar alleen voor recreanten. Het ijs was toen niet dikker dan 2,5 centimeter.

Meer over dit onderwerp:
natuurijs IJSCH haaksbergen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren