nieuws

Minderjarige vluchtelingen Nijverdal weer vrij; "geen brandstichting"

De vijf minderjarige vluchtelingen die gistermorgen zijn aangehouden op verdenking van brandstichting in hun opvanghuis in Nijverdal, zijn weer op vrije voeten. Volgens de begeleidende organisatie Futureforce was er geen sprake van opzettelijke brandstichting maar een "uit de hand gelopen experiment".
De vijf vluchtelingen, 15, 16 en 17 jaar oud, waren in een lege kamer van de voormalige jeugdherberg aan het spelen met een aansteker en een bus deodorant. Hierbij ontstond vuur waarna een dekbedhoes ging branden. 
Door de rookontwikkeling ging het alarm af. "Omdat we niet wisten hoe de vork in de steel zat, is de politie gebeld. Die heeft de jongeren voor verhoor meegenomen", zegt directeur Andries de Vries van Futureforce.

Baldadigheid
De Vries betreurt dat de politie melding maakte van 'poging tot brandstichting'. "Het is een uit de hand gelopen experiment, baldadigheid." Eerder verklaarde hij dat de jongeren, afkomstig uit Eritrea, opstandig zijn omdat hun situatie niet overeenkomt met het verwachtingspatroon dat ze van Nederland hebben. 
Na een verhoor in het arrestantencomplex in Borne zijn de vijf jongeren gisteravond weer vrijgelaten. Drie van de vijf zijn wel elders ondergebracht. "Het is goed om een time-out in te bouwen", zegt De Vries.  
De jongeren zijn zogenaamde statushouders, wat betekent dat ze een verblijfsvergunning hebben. Ze krijgen les in een internationale schakelklas van het ROC in Almelo, met het idee later een mbo-opleiding te kunnen volgen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.