nieuws

2 cm ijs en dus nog geen marathon in Haaksbergen: "Het is aan de weergoden"

Nog geen schaatsmarathon op natuurijs vandaag in Haaksbergen. Vannacht groeide de ijslaag weliswaar iets verder, maar de benodigde drie centimeter is nog niet behaald. In Haaksbergen hebben ze nu de hoop gevestigd op morgen.
Gewapend met zijn boormachine stond Arjan Waanders van IJsclub IJSCH vanmorgen in alle vroegte al bij de baan. Maar zoals stiekem al een beetje verwacht, heeft het vannacht niet hard genoeg gevroren voor een marathon. 

Het is aan de weergoden

"Ik denk dat er vannacht toch wel een halve tot een hele centimeter bij is gekomen", zegt Waanders. "Maar dat is onvoldoende." Voor een marathon is minstens drie centimeter ijs nodig. 
De kansen van Haaksbergen zijn nog niet verkeken want vannacht wordt er opnieuw vorst verwacht. En dus zou die marathon morgen alsnog verreden kunnen worden. "We zijn positief", zegt Waanders. "Maar het is aan de weergoden."

Concurrenten lopen achter

Haaksbergen zou dan zomaar eens de eer kunnen hebben van de eerste marathon op natuurijs van dit jaar. De traditiegetrouwe concurrenten, zoals het Groningse Noordlaren en Veenoord in Drenthe, lopen nog flink achter op Haaksbergen. 
Noordlaren heeft in elk geval de hoop op de eerste marathon op natuurijs al opgegeven, zei de ijsmeester van Noordlaren tegen RTV Noord. "Ik denk dat ze zich in Haaksbergen lekker moeten voorbereiden op de marathon."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.