nieuws

Paardenhandelaar uit Dedemsvaart verdacht van fraude met export paarden naar Mexico

Onderzoek fraude export Friese paarden naar Mexico
Onderzoek fraude export Friese paarden naar Mexico © handelssite
Een handelsstal in Dedemsvaart wordt beschuldigd van vervalsing van documenten voor de export van Friese paarden naar Mexico. De eigenaar ontkent de beschuldigingen.
Begin december deed een team van de inlichtingen en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een inval bij de handelsstal. Dat gebeurde in de woning van de eigenaar en drie bedrijfslocaties. Het team weigerde toen een naam bekend te maken.

Eigenaar bevestigt inval

De eigenaar bevestigt dat zijn administratie is meegenomen, maar verder wil hij alleen maar kwijt dat de beschuldigingen niet kloppen. Voor verder commentaar verwijst hij door naar z'n raadsman. Op de site van paardenmagazine de Hoefslag is hij iets spraakzamer. Hier zegt hij dat de administratie heeft teruggekregen en dat hij het onderzoek verder afwacht. 

Handelsstal verkoopt paarden over de hele wereld

De handelsstal verkoopt paarden over de hele wereld; van de EU-landen tot en met het hele Amerikaanse continent en Azië en Zuid-Afrika. De betreffende paardenhandelaar wordt verdacht van grootschalige vervalsing van documenten die nodig zijn bij de veterinaire keuring van paarden. Zo’n keuring is verplicht bij de export van deze dieren. 

'Handel paarden Mexico ligt stil'

Volgens de Leeuwarder Courant werden er elk jaar zo’n 700 paarden verkocht naar het Midden-Amerikaanse land, maar hebben de Mexicanen hun grenzen nu gesloten voor paarden uit Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.