nieuws
Run op maagverkleiningen in Oost-Nederland
Run op maagverkleiningen in Oost-Nederland
Het aantal mensen in Oost-Nederland dat wordt doorverwezen voor een maagverkleining stijgt explosief. Steeds meer mensen met obesitas willen een maagverkleining. In een jaar tijd is het aantal operaties verdubbeld, waarbij de maag van een patiënt werd verkleind. Dat blijkt uit cijfers van de obesitaskliniek van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.
Aan het begin van het nieuwe jaar hebben veel mensen goede voornemens. Afvallen staat nog steeds met stip op nummer een. Maar voor sommige mensen is dat niet zo gemakkelijk. Als je kampt met behoorlijk overgewicht, ook wel morbide obesitas genoemd, lijkt er maar een oplossing: een maagverkleining. En die ingreep wordt steeds populairder.
Maagverkleining de uitkomst?
Wilfred Franken uit Elim, net over de grens van Overijssel is 55 jaar. Zijn hele leven lang kampt hij met overgewicht. Op dit moment weegt hij 140 kilo en hij is het zat. Hij ondergaat binnenkort een maagverkleiningsoperatie. "Ja dat is een heftige stap, maar ik heb al zoveel geprobeerd. Dit moet voor mij de uitkomst zijn", aldus Wilfred.
Wilfred is niet de enige. Dat merkt ook Bariatrisch chirurg Ignace Janssen. Hij is een van de experts op het gebied van maagverkleiningen in Oost-Nederland en werkt in de obesitaskliniek in het Rijnstate Ziekenhuis. "We zien echt een run op maagverkleiningen. Ten opzichte van vorig jaar zelfs een verdubbeling. Het taboe is er inmiddels wel af."
Wel vitamines slikken
Werd er vroeger nog een band om de maag geplaatst, tegenwoordig wordt de maag zelf verkleind. En dat werkt een stuk beter, mits je de juiste vitamines blijft slikken. Dat het effect kan hebben blijkt: de 29-jarige Miranda Snijders uit Gramsbergen woog voor haar operatie 134 kg, maar is nu -na de maagverkleining- 48 kilo lichter.
"Ik moet er nog steeds aan wennen, maar ik voel me veel zelfverzekerder. Dit heeft echt mijn leven veranderd."
Geen effect bij 1 op de 5 patiënten
Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan een operatie. Uit onderzoek blijkt dat bij een op de vijf obesitaspatienten een maagverkleining geen effect heeft. En bij ongeveer 10 procent is het gewichtsverlies minder dan verwacht. Bovendien is er een kans dat de operatie mis gaat.
"Een op de 1000 patiënten overlijdt", licht chirurg Ignace Janssen toe. "Maar iemand die een gewoon postuur heeft, heeft een hogere overlevingskans dan iemand die echt veel te dik is. Uiteindelijk is het dus beter voor een patiënt. Zijn levensverwachting gaat omhoog."
"Als je dan eindelijk je ideale gewicht heb bereikt, dan nog ben je er niet. Je moet er hard aan blijven werken. Uiteindelijk moet je blijven bewegen en gezond eten, anders is er een kans op terugval. Met alleen een maagverkleining ben je er dus niet", aldus chirurg Ignace Janssen.