nieuws

IJsmakers in Noordlaren geven de moed op een schaatsmarathon niet op

Voorbereidingen marathon op natuurijs Haaksbergen
Voorbereidingen marathon op natuurijs Haaksbergen © RTV Oost / Rogier van den Berg
Een eerste marathon op natuurijs zit er niet in voor het Groningse Noordlaren. Althans, daar gaat de KNSB vanuit die morgenochtend om acht uur als eerste het ijs in Haaksbergen keurt, wellicht gevolgd door de mededeling dat de Haaksbergse ijsclub IJSCH later op de dag de primeur heeft van de eerste schaatsmarathon op natuurijs dit jaar.
En toch, heel, heel stiekem hopen ze in Noordlaren op een wondertje vannacht. Namelijk dat de Groningse ijsvloer die van Twente in dikte voorbij alsnog voorbij steekt.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan in Noordlaren. Daar wordt vannacht hard gewerkt om een degelijke ijsvloer te krijgen, zo meldt RTV Noord.

'We zien wel waar het schip strandt'

Er wordt hard gewerkt door ijsmeester Jan Geert Veldman van IJsvereniging De Hondsrug en zijn collega's. "We zien wel waar het schip strandt. Het moet wel een heel mooie nacht worden willen we dinsdagochtend 3 centimeter hebben. Maar goed, maandag begonnen we pas om half vijf en groeide het ijs meteen al snel tot 1,5 centimeter."
Die 1,5 centimeter ijs smolt echter vervolgens aan één kant weer weg. "We beginnen weer op nul", aldus Veldman. "Maandagmiddag was het -2 in Haaksbergen. Hier was het +2."

Ijskoude nacht doet wonderen

Dat er morgen geschaatst kan worden in Noordlaren, lijkt vast te staan voor Veldman. Of en welke wedstrijd er gereden wordt, hangt af van een ijskoude nacht van maandag op dinsdag. "We zijn net boeren: we werken dag en nacht."
Voor Noordlaren worden vannacht temperaturen van min zeven graden en kouder verwacht. Haaksbergen komt niet verder dan min vier. Maar ze hebben bij IJSCH wel twee centimeter voorsprong dus...

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.