nieuws

Medewerkers van Myosotis in Kampen: spagaat tussen goede zorg en regeltjes

In verpleeghuis Myosotis in Kampen voelen medewerkers zich vaak gemangeld tussen de beperkte tijd voor de bewoners, en alle regels en voorschriften waaraan voldaan moet worden. Staatssecretaris van Rijn heeft hen gisteren beloofd de regeldruk te verminderen.
Verpleeghuis Myosotis in Kampen is onderdeel van IJsselheem zorggroep. Dementerende ouderen en mensen met een beperking krijgen hier zorg en dagbesteding. De bewoners zijn verdeeld over kleinschalige huiskamergroepen met vast personeel en veel persoonlijke aandacht.

Aandacht kost tijd

Alle bewoners krijgen zorg, dagbesteding en activering op maat. Die aandacht is minstens zo belangrijk als  de lichamelijke en medische zorg voor de cliënten. Maar aandacht kost wel tijd, en die hebben medewerkers steeds minder. Protocollen, lijstjes en regeltjes slokken veel tijd op.
Medewerkers zorgen samen met vrijwilligers en ook met familie ervoor dat de bewoners zich zo prettig mogelijk voelen. Dat is niet te meten in een protocol.

"Slecht presterend"

IJsselheem kwam vorig jaar negatief in het nieuws. Volgens de inspectie voor de Volksgezondheid was de administratie slecht op orde. Het verpleeghuis is direct aan de slag gegaan om dat te verbeteren. Het vervolgonderzoek was wel positief. Toch werd IJsselheem onder verscherpt toezicht gesteld.
Voor het personeel was de plek op de lijst met slecht presterende zorginstellingen heel frustrerend. De medewerkers hadden met succes gewerkt om aan alle regels te voldoen en de administratie op orde te krijgen, en toch was het nog niet goed genoeg. 

Minder regels

Inmiddels is het verscherpt toezicht weer opgeheven voor IJsselheem. Staatssecretaris van Rijn kwam gisteren op bezoek in Myosotis om te discussiëren met het personeel over de inspectie, maar meer nog over alle regeltjes en protocollen waarmee het personeel veel te druk is.
Van Rijn heeft toegezegd kritisch te kijken naar welke regels ook wel geschrapt kunnen worden, en welke toch noodzakelijk zijn om een veilige woonomgeving te garanderen. Hij wil dit doen in overleg met zorgmedewerkers en cliënten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.