nieuws

Gramsbergen opent ijsbaan vanavond: "Marathonschaatsen laten we voortaan achterwege"

Schaatsmarathon in Gramsbergen (2013)
Schaatsmarathon in Gramsbergen (2013) © RTV Oost
De kans dat de ijsbaan in Gramsbergen vanavond opengaat is erg groot, zo laat voorzitter Hilko Odink weten. En de ijsclub richt zich voortaan niet meer op het organiseren van één van de eerste marathons op natuurijs.
"We hebben de KNSB laten weten dat we ons terugtrekken uit het groepje met Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren. Daar is nu Arnhem voor in de plaats gekomen. Wij doen het niet meer."

Te veel moeite

De strijd om de eerste marathon op natuurijs kost veel energie van vrijwilligers en aardig wat geld. Dat heeft de Gramsbergse ijsvereniging er niet meer voor over. 
Voorzitter Odink: "Met Arnhem erbij is de kans één op vijf. Om interessant te zijn voor sponsoren moet je echt de eerste organiseren. Daarna staan ze niet meer in de rij. Wij willen die stress niet meer. We hebben ons daarom ook voor de toekomst afgemeld bij de KNSB."

Publiek gaat voor

Een ander belangrijk argument om niet meer voor de schaatsmarathon te gaan, ligt bij het schaatsende publiek. Ook al ben je niet de eerste club die het spektakel mag organiseren, je moet de baan wel beschermen en dan kan het publiek er dus niet op. 
"Wij hebben zoveel belangstelling uit de regio, daar moeten en willen we ook gewoon gehoor aan geven."

"In Haaksbergen zijn ze de Sjaak"

In Gramsbergen kijken ze met een beetje medelijden naar Haaksbergen. Daar werd alles op alles gezet om de eerste marathon te organiseren, maar die eer ging naar Noordlaren. 
"En daar zijn ze nu de Sjaak", zegt Odink. "Zij hebben het nu niet gered, maar moeten nog wel kijken of er een marathon georganiseerd kan worden. En dan kun je het publiek er niet bij op hebben, die trappen alles kapot."

Baan vanavond open?

De baan in Gramsbergen gaat vanavond waarschijnlijk open, zo zegt de voorzitter dus. De voorbereidingen zijn goed. 
"Het water moet er nog onderweg, maar de kans is erg groot. En dan morgen kunnen de scholen erop. Daar doen we het voor."

Winters worden steeds slechter

Voor hoe lang is natuurlijk de vraag. En daarin schuilt ook een reden voor Gramsbergen om niet meer in te zetten op de marathon: de winters in Nederland worden steeds slechter.
"Er zijn steeds minder dagen waarbij je kunt schaatsen. Dan schaatsen we liever bij een centimeter minder ijs, dan dat we moeten wachten op de wedstrijdschaatsers."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.