nieuws

Ontwikkeling Enschedese fiets op zonne-energie loopt spaak

Ze zijn momenteel niet aan te slepen; e-bikes, oftewel fietsen met elektrische trapondersteuning. Even de stekker in het stopcontact en gaan gaan met die banaan. Dat kan ook anders, dacht Enschedeër Marc Peters. Hij ontwikkelde de Solarbike. Maar het is vooralsnog geen succes.
Er is nu één prototype van de Solarbike. Die heeft een voorwiel dat bedekt is met 60 zonnepanelen. "Die leveren genoeg energie voor tientallen kilometers trapondersteuning", zegt Peters. Tijdens het fietsen, of geparkeerd op de standaard, als de zon een beetje schijnt laadt de batterij op. "We zouden de zonnecellen ook aan brede spaken kunnen maken, er is van alles mogelijk." Een geweldige vinding, zou je zeggen, toch nemen fietsproducenten de Solarbike vooralsnog niet in gebruik. 

Bakermat

"De techniek is gereed, alleen zijn de producenten nog niet zo happig. Ik denk, omdat ze bang zijn dat er te weinig mee valt te verdienen. Een Solarbike is toch gauw 600 euro duurder dan een 'normale'e-bike. Het valt me wel een beetje tegen, er mag wel wat meer pit in de Hollandse handel. Nederland is potverdikke de bakermat van het fietsen", zegt Peters.

Pizza en post met de zonnefiets

Vanuit het buitenland is wél erg veel belangstelling. "Maar het liefst wil ik het een puur Hollands product houden." Op de vraag of hij ze dan niet zélf kan gaan produceren, zegt Peters: "Ja, dat behoort tot de mogelijkheden. Maar dan moet ik wel een ondernemer hebben die zegt, doe er mij maar 30 of 40. Ik zit te denken aan postkoeriers, pizzabezorgers, of een bedrijf dat 'groen' hoog in het vaandel heeft en haar medewerkers stimuleert om met de fiets naar het werk te komen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.