nieuws

Oldenzaals bedrijf Nieuwe Weme: 'Berekening NAM klopt niet'

Een alternatief voor de injectie van afvalwater in de Twentse grond is volgens het rapport van de NAM extreem veel duurder dan het Oldenzaalse bedrijf Nieuwe Weme en Salttech uit Sneek hebben aangeboden.
Directeur Ben Nieuwe Weme van het gelijknamige bedrijf, vindt het 'onbegrijpelijk' hoe de NAM aan het grote verschil komt. Nieuwe Weme en Salttech zeggen dat het zuiveren van afvalwater door hen 45 miljoen euro kost. Maar Royal HaskoningDHV, dat het rapport in opdracht van de NAM heeft opgesteld, komt uit op 501 miljoen euro.

Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV antwoordde op vragen die RTV Oost stelde dat de techniek van Salttech niet op zichzelf gezien kan worden. "Hun techniek kan alleen als onderdeel in de keten worden toegepast. Om hun zuivering in te bouwen in de keten van Schoonebeek zijn extra stappen nodig en dat levert extra kosten op".
Volgens Nieuwe Weme rekent Royal Haskoning allerlei extra kosten toe aan de zuiveringsmethode. Wij hebben aangeboden om voor 145 miljoen al het afvalwater te zuiveren tot 2050. Helaas staat dat niet in hun rapport".
Volgens Royal Haskoning zou de zuiveringsmethode ook meer milieubelastend zijn dan injecteren, zo blijkt uit het rapport.

Alternatief voor injectie

De waterzuivering van afvalwater was één van de vier alternatieven voor de injectie van afvalwater in de Twentse bodem. Een delegatie van Royal HaskoningDHV en diverse provinciale bestuurders hebben in oktober vorig jaar een werkbezoek aan een testinstallatie in Oldenzaal gebracht.
De stichting Stop Afvalwater Twente is naar aanleiding van de berekeningen uit het overleg gestapt. Op basis van dit rapport neemt minister Henk Kamp van Economische Zaken een  beslissing over de voortzetting van afvalwaterinjectie in de Twentse bodem.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.