nieuws

College Zwolle: Stedelijk Museum gaat over in Historisch Centrum Overijssel

Het Stedelijk Museum Zwolle moet opgaan in het Historisch Centrum Overijssel. Dat heeft het college van Zwolle besloten. Een fusie is, ondanks maanden van overleg tussen alle partijen, geen optie meer: het HCO en het museum werden het niet eens over de manier van samenwerken.
"De keuze voor dit organisatiemodel is tot stand gekomen na een zorgvuldig proces met de betrokken partijen", aldus wethouder Jan Brink van Cultuur. "Het college is er van overtuigd dit de beste vorm is om ons belangrijke cultuurhistorisch erfgoed – Het verhaal van Zwolle – in de toekomst onder de aandacht te brengen van een groot en gevarieerd publiek."
Het advies van een onafhankelijk onderzoeker is dat de collectie van het Stedelijk Museum aan museum De Fundatie wordt overgedragen en dat de panden worden verhuurd. Wat het besluit van het college betekent voor het personeel van het Stedelijk is nog onduidelijk.

Oneens

Het Stedelijk Museum is het niet eens met de plannen, maar heeft wel aangegeven mee te werken aan een uitwerking van het besluit.
Dat gaat de komende tijd gebeuren.
"Dat het Historisch Centrum Overijssel de leiding krijgt, vinden wij geen enkel probleem. Dat is op zich een kans, maar we willen ook bestuurlijk een stukje medeverantwoordelijkheid krijgen", aldus directeur Marc Den Hertog.

Alternatief Plan

Het Stedelijk Museum Zwolle heeft dan ook een alternatief plan. "Dat plan voorziet in een samenwerking tussen de musea van de Hanzesteden langs de IJssel, zoals het Stedelijk Museum Kampen.  Het Historisch Centrum Overijssel heeft alsnog een sterke positie als kernpartner, maar wordt niet belast met museale taken", aldus Den Hertog. 
Uiteindelijk moet de raad zich nog uitspreken over de uitgewerkte plannen. Het verzoek van het Stedelijk is dan ook aan de raad het alternatieve plan serieus te overwegen.

Schandelijk

Fractievoorzitter Futselaar van de Zwolse SP-fractie noemt het besluit 'schandelijk'. "Het college van Zwolle heeft een grote mond over het historisch verhaal van Zwolle en sluit vervolgens het Stedelijk Museum", zegt hij op Twitter.
Het college van Zwolle heeft een grote mond over het historisch verhaal van Zwolle, en sluit vervolgens het Stedelijk Museum. Schandelijk.
— Frank Futselaar (@FrankFutselaar) January 19, 2017

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.