nieuws

Bestuurders dienen erfgoeddossier in bij Unesco in Parijs

De bus naar Parijs vertrok vanochtend
De bus naar Parijs vertrok vanochtend © RTV Drenthe / Andries Ophof
Een delegatie bestuurders uit Overijssel is samen met andere regionale én Belgische bestuurders op weg naar Parijs. Ze gaan er het nominatiedossier voor de werelderfgoedstatus van voormalige armenkoloniën als Willemsoord en Ommerschans inleveren bij Unesco, meldt RTV Drenthe.
Vanmorgen zijn ze vanuit Frederiksoord met een bus vertrokken. De Drentse gedeputeerde Cees Bijl heeft het eerste deel van het dossier bij zich. In Antwerpen wordt het tweede deel opgehaald.

Samen naar Parijs

De provincies Drenthe, Friesland en Overijssel, verschillende gemeenten en de Belgische provincie Antwerpen willen dat de voormalige armenkoloniën op de werelderfgoedlijst komen. Daarmee wordt de geschiedenis bewaard.
Het gaat om het gedachtegoed van generaal Johannes van den Bosch, die rond 1818 wat wilde doen aan de armoedebestrijding. Hij kocht daarvoor landgoed Westerbeeksloot en bouwde er huisjes om paupers uit het westen van Nederland een nieuw bestaan te geven. Van den Bosch ontwikkelde Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen, Ommerschans, Wortel en Merksplas.

Pauperparadijs

Acteurs van de musical Het Pauperparadijs zijn ook mee voor een optreden. Het dossier wordt morgen overhandigd aan een vertegenwoordiger van Unesco in Parijs, aldus de regionale omroep.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.