nieuws

Kadera aanpak huiselijk geweld zet honden in bij hulp aan kinderen

Kinderen die in de vrouwenopvang van Kadera  terechtkomen hebben het vaak moeilijk. Ze hebben te maken gehad met huiselijk geweld en moesten weg uit hun vertrouwde omgeving. Sinds kort krijgen ze in Overijssel hulp van heel bijzondere vrijwilligers, namelijk honden.
Voor de kinderen die in de vrouwenopvang bij Kadera wonen is het gewoon leuk, lekker spelen met de honden. Maar ongemerkt biedt die ene middag per week hen veel meer. De kinderen hebben veel ellende meegemaakt en zijn het soms zat te moeten praten met hulpverleners en therapeuten.

"Hond oordeelt niet"

Nicky Jenken - Barendrecht werkt samen met haar hond Zoef met de kinderen: "Dieren oordelen niet en veroordelen niet. Als jij ze goed benadert en goed behandelt krijg je dat meteen terug. Uiteindelijk zie je dat kinderen daardoor veel meer zelfvertrouwen krijgen."
De aanwezigheid van een hond werkt drempelverlagend, kinderen stellen zich open naar het dier en daarmee ook naar hun omgeving. De omgang met dieren geeft drukke kinderen rust, teruggetrokken kinderen komen uit hun schulp en bange kinderen overwinnen hun angst.

Geen therapiehonden

De honden die worden ingezet zijn geen getrainde hulphonden zoals blindengeleidehonden. De hond moet wel kindvriendelijk en sociaal zijn, maar hoeft geen speciale trucjes te kunnen, hij mag gewoon zichzelf zijn. Daardoor kan de hond ook echt contact maken met de kinderen.
Trainer Desiree van Veldhuizen van Pets4care leidt mensen op als dierbegeleider. Heel belangrijk is dat de hond zich prettig voelt in het contact met de kinderen. Het moet voor het dier geen aangeleerd kunstje worden, vindt Desiree: "Anders kan je net zo goed een robothondje nemen".

Activiteiten uitbreiden

De activiteiten met dieren zijn mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage vanuit Kinderpostzegels.  Kadera wil hier graag mee verder en op alle locaties honden inzetten, ook in de ambulante begeleiding. Daarom krijgen medewerkers en vrijwilligers een training om met hun eigen dier aan het werk te kunnen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.