nieuws

CDA-fracties Twente willen proef met afvalwaterzuivering

Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Verontreinigd afvalwater in bodem Twente © RTV Oost
De CDA-fracties van alle veertien gemeenten in Twente pleiten gezamenlijk voor een proef waarbij het afvalwater van de NAM wordt gezuiverd. De pilot moet met feiten aantonen of een afvalwaterzuivering al dan niet een goed alternatief kan zijn voor het ongezuiverd lozen van afvalwater in de Twentse bodem.
Het CDA is er op tegen dat minister Kamp een beslissing neemt over het al dan niet voortzetten van de afvalwaterinjecties puur alleen op basis van het eindrapport van de NAM.  In het eindrapport zet de NAM een streep door de afvalwaterzuivering op basis van schattingen en aannames. Zuivering van het afvalwater uit de oliewinning wordt financieel onhaalbaar geacht.
"Voor een beslissing is betere onderbouwing nodig", de CDA-fracties. De bedrijven Salltech en Nieuwe Weme zeggen de zuivering van het afvalwater van de NAM te kunnen verzorgen.
Alle CDA-fracties zullen daarom in de eerstkomende raadsvergaderingen van de Twentse gemeenten oproepen tot het instellen van een proefperiode van drie maanden bij de waterzuiveringsinstallatie van Salltech.
Volgens het CDA is het voor Twente van het grootste belang dat er gekozen wordt voor volledige zuivering van het afvalwater en dat de injectie in de Twentse bodem stopt. "Er is in de samenleving geen draagvlak voor deze oplossing. Daarnaast is er geen zekerheid
over de gevolgen op de lange termijn van het injecteren van afvalwater."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.