nieuws

Waterschap heeft muskusratten in de greep

Het waterschap Drents Overijsselse Delta krijgt de muskusratten steeds beter onder controle. Dat concludeert het waterschap aan de trend van dalende vangsten.
Minder gevangen muskusratten duidt volgens het waterschap onomstotelijk op een afname van de populatie. De cijfers? Van 14.264 vangsten in 2015 naar 10.105 vangsten vorig jaar is een daling van bijna 30%.
De 'muskusrattendruk' zat vooral in het veenweidegebied in West-Overijssel, maar daar is een kentering aan het komen. 

Grootste daling in polder Mastenbroek

"De grootste daling van 4095 muskusratten is te zien in de polder Mastenbroek, in de driehoek Zwolle-Kampen-Genemuiden", licht teamleider Muskusrattenbestrijding Johan Goos toe. "In 2014 hadden we in deze polder nog 9459 vangsten. Vorig jaar zakten we naar 1574 vangsten, wat een zeer grote daling is. We krijgen de muskusratten steeds beter in de greep. Taak is nu om dat vol te houden en de druk erop te laten."
Graafschades in dijken  
De muskusrat kent in Overijssel geen natuurlijke vijanden en is berucht om zijn graafschade en haast ongeremde voortplantingsdrift. Daardoor is de bestrijding van muskusratten bij wet geregeld. Het wegvangen is noodzakelijk om de aantallen terug te dringen.
Muskusratten worden gevangen, omdat ze gangen en holen graven in dijken en oevers. Deze raken daardoor verzwakt en kunnen instorten. 

Beverratten steeds vaker gevangen

Beverratten zijn nog geen probleem, maar er worden wel meer beverratten gevangen. In 2016 vingen de bestrijders negentien beverratten. Een jaar eerder waren dat er slechts drie. De toename heeft te maken met een andere aanpak van de bestrijding in Duitsland. Goos: "Daardoor steken steeds meer beverratten de grens over en komen we ze nu tegen in ons gebied. Dat baart zorgen. Samen met de grenswaterschappen en de Duitse partners ligt hier een uitdaging om de populatie in Duitsland fors naar beneden te krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.