Wethouder Kampen over zieke heiwerkers: ik ben me kapotgeschrokken

Hij is zich kapotgeschrokken, wethouder Geert Meijering van de gemeente Kampen. Geschrokken van berichten over heiwerkers die mogelijk ziek zijn geworden van heiwerkzaamheden in Kampen. Op de plek waar de parkeergarage wordt aangelegd bij de Buitenhaven. 

Die boodschap had de wethouder gisteravond ook voor raadsleden die hij bijpraatte over de situatie. Drie zieke bouwvakkers die bloed in hun urine hebben, braken en last hebben van diarree. Mogelijke oorzaak is vervuilde grond op de plek waar de parkeergarage moet verrijzen. 

Tot op de bodem uitzoeken

Daar waren de heiwerkers bezig met werkzaamheden. De grond waarin de palen werden geslagen, is gesaneerd maar mogelijk is de grond dieper nog vervuild. En die vervuiling is mogelijk omhoog gekomen bij het slaan van de heipalen. Of dat zo is, moet onderzocht worden. De wethouder is daarover ook duidelijk. "ik wil dat dit tot de bodem wordt uitgezocht." 

Meijering wil ook dat de GGD daarbij wordt betrokken. Omdat ook omwonenden hebben aangegeven dat ze zich zorgen maken. De gemeente wil een informatiebijeenkomst organiseren waarin mensen vragen kunnen stellen.

"Ik wil ook in gesprek met de provincie, als toezichthouder op de sanering, over de vraag of die sanering goed is verlopen." 

Onderzoek arbeidsinspectie

Het onderzoek van de arbeidsinspectie richt zich op verschillende zaken. Zo zal beantwoord moeten worden of goed in kaart is gebracht door de gemeente wat de aard van de vervuiling was in de grond die is gesaneerd. Daarnaast zal de inspectie kijken of de heiwerkers veilig hebben kunnen werken of dat ze blootgesteld zijn aan schadelijke stoffen. Ook moet worden vastgesteld onder welke condities het werk hervat kan worden. 

Wanneer het werk hervat wordt, is nu nog volstrekt onduidelijk, maar dat interesseert wethouder Meijering op dit moment niet zo veel. Hij wil dat de bouw pas weer verder gaat op het moment dat zeker is dat de werkzaamheden niet schadelijk zijn voor de heiwerkers en de omwonenden. Tot die tijd ligt de bouw stil. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren