nieuws

Stop Afvalwater Twente vraagt minister Kamp te luisteren

“Luistert u alstublieft naar de meer dan dertigduizend bezorgde en ongeruste inwoners om het injecteren van afvalwater door de NAM in Twente te stoppen.” Die oproep doet de Stichting Stop Afvalwater Twente aan minister Henk Kamp in een rapport dat vanmiddag is aangeboden aan de minister.
Kamp neemt binnen enkele weken een besluit over de toekomstige wijze van verwerking van afvalwater. Bij de aanbieding van het rapport zei Kamp graag naar de leden van de stichting te luisteren omdat ze zich zo goed verdiept hebben in de materie. Of hij iets met hun wensen doet, liet hij in het midden.
Onlangs bracht adviesbureau Royal HaskoningDHV een rapport uit waarin het concludeerde dat afvalwaterinjectie de meest milieuvriendelijke en veilige verwerking van productiewater afkomstig van oliewinning in Schoonebeek is.

Aangepast
Stichting Afvalwater Twente is het daar niet mee eens en heeft daarom een tegenrapport opgesteld. In het rapport wordt niet alleen de oproep gedaan aan Kamp om te luisteren naar de inwoners en niet voorbij te gaan aan de wil van het provinciebestuur en de gemeenten, maar worden ook berekeningen van Royal HaskoningDHV aangepast.

‘NAM heeft lak aan bevolking’

“Royal HaskoningDHV laat met de conclusies in het eindrapport wederom zien dat de NAM lak heeft aan de angst en zorgen onder de Twentse bevolking door vooral de zuiveringsalternatieven milieutechnisch en financieel stuk te berekenen en daarmee iedereen op het verkeerde been te zetten”, schrijft Freddy Mensink, voorzitter van de stichting, in het rapport.
“Het eindrapport van Royal HaskoningDHV maakt duidelijk dat de NAM maar één ding wil, namelijk doorgaan met het injecteren van het afvalwater in onze bodem."

Kosten

Royal HaskoningDHV heeft berekend dat het zuiveren van afvalwater 501 miljoen euro kost. Stichting Stop Afvalwater Twente concludeert, op basis van berekeningen van het Oldenzaalse bedrijf Nieuwe Weme en Salttech uit Sneek, dat dit niet klopt en dat het veel goedkoper kan.
“Zuiveren kost in onze berekening maximaal 75 miljoen meer dan injecteren. Gezien de onnauwkeurigheid in de schattingen zou zuiveren zelfs goedkoper kunnen zijn dan injecteren wanneer de restproducten goed kunnen worden verwerkt en alle aspecten van injecteren, zoals de bouw van installaties en het gebruik van de ondergrond, worden meegerekend.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.