nieuws

Humanitas: 'Wij willen dat niemand op straat slaapt, ook niet met sheltersuit.'

Onlangs weigerde Humanitas Onder Dak sheltersuits aan te nemen van de Enschedese ontwerper Bas Timmer. Dat bevreemde de oprichter van Sheltersuit.
Bas Timmer bood Stichting Humanitas Enschede en Almelo tien sheltersuits aan voor daklozen. Maar Humanitas wilde de speciale jassen met slaapzak niet aannemen 'vanwege de filosofie van de stichting'. In Overijssel Vandaag gaan de twee met elkaar in gesprek.

Niet op straat slapen

Bert Deliën van Humanitas zegt dat ze juist willen dat er niemand op straat slaapt. "Het zou krom zijn dat wij iets gaan verstrekken waardoor mensen op straat kunnen slapen. Jassen vinden wij prima, maar niet een jas om te slapen. Het zou afschuwelijk zijn als wij iemand aantreffen die is overleden, omdat hij of zij zich veilig voelde in zo'n slaapjas"
Bas Timmer zegt dat zij de filosofie van Humanitas delen, maar dat er nu eenmaal altijd mensen zijn die op straat slapen. "Die moet je dan wel warmte bieden. Ik begrijp het wel wat Humanitas zegt, maar ook wij willen graag daklozen helpen."
Bert Deliën reageert daarop; "Als je kijkt wat wij geïnvesteerd hebben in dak- en thuislozenzorg dan hoeven mensen niet meer op straat te slapen. Daarom vinden wij het aanbieden van zo'n slaapzak niet het juiste middel om daklozen te bereiken en te helpen."
"Daklozen kunnen alleen 's nachts terecht bij Humanitas, overdag moeten ze de straat op. Dan is zo'n jas ook een uitkomst. En zolang er mensen op straat slapen gaan wij door." aldus Bas Timmer.
Zondag 5 februari in Hoogtij, na het nieuws van 0800 uur, een reportage vanuit het nieuwe atelier van Sheltersuit in Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.