nieuws

Windmolens Rouveen maken plaats voor nieuwe, krachtige turbines

Windmolen in Rouveen, de eerste van Overijssel
Windmolen in Rouveen, de eerste van Overijssel © Eelco Kuiken
De drie windmolens van het bedrijf Spoorwind in Rouveen moeten in augustus 2018 vervangen zijn door drie nieuwe turbines, die vijftig procent meer energie leveren dan de huidige exemplaren.
Dat zegt Johan van Reel, een van de eigenaren van de molens. De vervanging is nodig omdat de drie huidige turbines aan het eind van hun levensduur zijn. 

Eerste windmolens in Overijssel

De drie turbines werden in 2003 gebouwd. Het waren de eerste molens in Overijssel. Als het even kan willen de eigenaren de giganten niet slopen, maar verkopen aan partijen in Australië of Zuid-Amerika.
De nieuwe molens verschillen in uiterlijk niks van de huidige exemplaren, die inclusief wieken 126 meter hoog zijn. Van Reel zegt dat de voorbereidingen om de turbines te vervangen voor negentig procent rond zijn. Bouw- en omgevingsvergunning zijn binnen. Als alles voorspoedig verloopt, kan nog dit jaar met de bouw begonnen worden. De molens worden helemaal vervangen, inclusief de fundering.

Staphorst moet meewerken aan meer windmolens

Gedeputeerde Staten van Overijssel willen dat de gemeente Staphorst medewerking verleent aan plannen voor meer windmolens op haar grondgebied. De drie turbines van Spoorwind vindt de gemeente genoeg. In de directe omgeving, bij Dalfsen en Zwolle, staan nog eens acht molens.
Als Staphorst niet meewerkt, dreigt de provincie de gemeente te overrulen. Overijssel moet de afspraken over windenergie die zijn gemaakt overeengekomen met het rijk nog wel te zien realiseren. De provincie moet in 2020 over een capaciteit van 85,5 megawatt aan windmolens beschikken, zo is afgesproken.

Overijssel heeft pas de helft op gebied van windenergie gerealiseerd

Op dit moment heeft Overijssel 43 megawatt gerealiseerd met zeventien windmolens. Tot 2020 zit er nog voor 32 megawatt aan plannen in de pijplijn. Overijssel kijkt nadrukkelijk naar Staphorst, dat is aangewezen als provinciaal zoekgebied voor windenergie.
Het bedrijf Spoorwind heeft al jaren een aanvraag liggen bij de gemeente voor nog eens vier molens. Staphorst weigert medewerking te verlenen, maar de provincie biedt nu een opening.

Spoorwind wacht op groen licht voor extra windmolens

Van Reel vindt het echter een slecht idee als de provincie de gemeente op een zijspoor zet en zelf met een inpassingsplan komt. “Het is veel beter als de lokale politiek met eigen plannen komt en er draagvlak is. Een gedwongen huwelijk is nooit goed. Mocht de provincie doorzetten en buiten Staphorst om de bouw mogelijk maken, dan maakt Spoorwind er wel gebruik van. Als de deur open gaat, gaan we bouwen, maar liever niet op deze manier."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.