nieuws

Weblog: Een nieuw jaar vol mogelijkheden

Directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost
Directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost © RTV Oost
Beste kijker, luisteraar en volger: een nieuw jaar dient zich aan. Een jaar vol mogelijkheden. Maar ook een jaar waarin wij als regionale omroep gelijk onder vuur kwamen te liggen. 
Als directeur van een bedrijf dat mij zeer aan het hart gaat, voel ik de sterke behoefte de zaken in het juiste perspectief te zetten.

Trots

RTV Oost heeft zich ontwikkeld tot de meest geraadpleegde nieuwsbron van Overijssel, met een uitstekende financiële positie en – heel belangrijk - een zelfstandige positie, die behoud van werkgelegenheid verzekert. Sterker nog, er komen per februari vijf verslaggevers bij.
Daar mogen we trots op zijn. Een mooi uitgangspunt ook om het 25- jarig bestaan van regionale televisie te vieren. Daarover verderop meer.

Van Jonge Leu
Er is veel gebeurd sinds TV Oost op 2 september 1992 op experimentele basis van start mocht gaan als eerste regionale tv-zender. Het werd een moeizame start die een voortvarend vervolg kreeg.
Met de kijkcijferhit Van Jonge Leu en Oale Groond werd in 2005 voorlopig het hoogtepunt van regionale televisie bereikt. Op 2 september 2005 keken alleen al in Overijssel 300.000 mensen naar de start er van. Buiten de provincie en overzees nog velen meer.

Groot bereik
Tegenwoordig zijn cijfers als die van toen ondenkbaar. De snelle opkomst van (mobiel) internet heeft veel in beweging gezet. Er wordt minder krant gelezen, er wordt anders radio geluisterd, anders televisie gekeken.
Waar de kijker, de luisteraar is, daar moet je als regionale zender ook zijn met je aanbod. Het accent verschoof van televisie en in mindere mate radio naar online aanbod. Waar onze tv-cijfers terugliepen tot ongeveer een bereik van 100.000 kijkers per dag, daar namen de cijfers van onze online kanalen een grote vlucht.
De website, de app van RTV Oost wordt maandelijks bijna 10 miljoen (!) keer geraadpleegd. Onze berichten bereiken dagelijks ruim 100.000 gebruikers van Facebook en 175.000 Twitter accounts. En laten we Radio Oost met dagelijks 100.000 luisteraars vooral niet vergeten.
RTV Oost bereikt alles bij elkaar meer mensen dan ooit.

In de buurt
Reden genoeg voor een feestje! En dat gaat er komen. In het voorjaar en de zomer trekken we de provincie in. Zoals de Duitse collega’s dat doen met hun Fernsehgarten, zoals de TROS het in eigen land doet met de pleinfeesten.
Daarnaast maken we ook weer onze gebruikelijke en zeer gewaardeerde trektocht door de provincie en komen we dus ook bij u in de buurt.

Uw mening
Veranderen betekent ook keuzes maken. Keuzes die we ook moeten maken als gevolg van (opgelegde) bezuinigingen. Daarbij kun je het helaas nooit iedereen naar de zin maken, dat besef ik maar al te goed. Toch blijven we daar als omroep naar streven.
Samen met het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) gaan we op zoek naar wat Overijssel specifiek maakt en hoe we dat kunnen vertalen naar programma’s. Uw mening als onze (potentiele) kijker, luisteraar en online bezoeker is van groot belang en dus zeer gewenst.

Betrokkenheid
Zo’n tien jaar zijn we met RTV Oost nu bezig met een veranderingsslag. Dat heeft veel van de organisatie, van de medewerkers gevraagd. Er moest op een ander manier wordt gedacht en gewerkt.
En dan was daar de afgelopen twee jaar ook nog de onzekerheid over het behoud van onze zelfstandigheid en bijbehorende arbeidsplaatsen. Dat laat sporen na, geeft begrijpelijkerwijs frustratie.
Frustratie die recent is opgelaaid na krantenpublicaties over mijn vermeende salaris. Daarbij wordt (door enkele anonieme bronnen) een beeld geschetst dat geen recht doet aan de werkelijkheid.
Het zou de indruk kunnen wekken dat we bij RTV Oost nogal verdeeld zijn. Niets is minder waar. Ik zie een bedrijf met vooral betrokken, gedreven medewerkers die met passie hun werk doen.

Beleving

We (directie, Raad van Toezicht, de voorzitter van het PBO, de ondernemingsraad en de redactieraad) hebben inmiddels besloten de medewerkers te vragen hoe we ons nog kunnen verbeteren.
Samen bouwen we verder aan ons mooie omroepbedrijf. Met tevreden medewerkers als resultaat en met een prachtige regio, waar we u als onze klant nog beter willen bedienen met mooie televisie, aansprekende radio en internet. Met snelle berichtgeving via de website, app en social media. Met een radiozender die het geluid van de regio combineert met nieuws. Met een tv-kanaal dat u naast het nieuws, de duiding van dat nieuws brengt én registraties van tal van evenementen.
Beleving, daar draait het om. Ik heb alle vertrouwen in dit jaar en zie ernaar uit dat wij als regionale omroep weer veel mooie momenten met u mogen beleven.

Marcel Oude Wesselink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.