nieuws

Stichting Stop Afvalwater Twente biedt minister Kamp eigen rapport aan

Afvalwater in Twentse bodem
Afvalwater in Twentse bodem © RTV Oost / Rogier van den Berg
Stichting Stop Afvalwater Twente biedt minister Kamp vanmiddag een tegenrapport aan over het onderzoek naar alternatieven voor afvalwaterinjecties in Noord-Oost Twente door de NAM. Het rapport is een antwoord op het eindrapport dat adviesbureau Royal HaskoningDHV maakte in opdracht van de minister en de NAM.
Het adviesbureau concludeert dat afvalwaterinjectie de meest milieuvriendelijke en veilige verwerking van productiewater afkomstig van oliewinning in Schoonebeek is. 
De conclusies uit het eigen rapport van Stichting Stop Afvalwater Twente worden vanmiddag bekendgemaakt. 

Afvalwater
Het zoute water dat uit Schoonebeek in Drenthe komt, werd de afgelopen vijf jaar in de Twentse bodem geïnjecteerd. Stichting Stop Afvalwater Twente voert al langer een strijd tegen het injecteren van afvalwater. Volgens de stichting is het een bedreiging van de natuur, dieren en mensen.
De NAM moet elke zes jaar kijken of de afvalwaterinjectie nog steeds de 'meest geschikte' methode is om van de afvalstoffen af te komen. De minister van Economische Zaken neemt binnen enkele weken een besluit over de toekomstige wijze van verwerking van afvalwater.

'Goedkoper dan gezegd'

Volgens het Oldenzaalse bedrijf Nieuwe Weme en Salttech uit Sneek kost het zuiveren van afvalwater veel minder geld dan Royal HaskoningDHV beweert. Het adviesbureau concludeert dat het zuiveren 501 miljoen euro kost, maar volgens de bedrijven is dit in werkelijkheid 45 miljoen euro.

Volgens Royal HaskoningDHV kan de techniek van Salttech niet op zichzelf worden gezien en zijn er extra stappen nodig die extra geld kosten. Bovendien zou Nieuwe Weme hebben aangeboden om voor 145 miljoen al het afvalwater te zuiveren tot 2050, maar is dat niet meegenomen in het rapport.

Het tegenrapport wordt vanmiddag aangeboden aan minister Kamp, die naar Enschede komt voor een gesprek met de stichting.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.