nieuws

Twents model creëert kansen voor het oplossen van sociale problemen

Het gaat goed met de economie. De uitgaven stijgen, mensen durven weer te investeren en dat is goed voor de regio. Met name de regio Zwolle gaat heel erg goed.
Martin Landkroon is financieel expert van de Rabobank en legt in Overijssel Vandaag uit hoe het komt dat de economie groeit. "Dat komt met name door het beleid in de regio. Dat Zwolle het verhoudingsgewijs beter doet komt vooral omdat de Randstad te duur wordt en een goedkoper alternatief wordt gezocht voor veel dingen. Zo komen ze dan vanzelf in de regio terecht."

Maatschappelijk ondernemen

Sociaal ondernemen is volgens Martin Landkroon heel belangrijk tegenwoordig. "Je bent dan als bedrijf naast de gewone bedrijfsvoering ook bezig met maatschappelijk ondernemen. Het bedrijf werkt mee aan het oplossen van sociale ondernemers. Zoals de Sheltersuits in Enschede. Een bedrijf dat daklozen wil helpen, maar uiteraard ook wil verdienen. Helaas zit er nog niet echt een goed verdienmodel achter. Ze zijn heel snel gegroeid en hebben een prachtig doel, maar dat is vaak voor ondernemers moeilijk. Naast goed doen ook verdienen."

Twents model

"In Twente zijn nu verschillende partijen bij elkaar gekomen om sociale problemen aan te pakken en er ook een verdienmodel aan te hangen," aldus Landkroon. "Daar werken ook de banken aan mee. Het ministerie van Economische Zaken heeft ook gezien waar we mee bezig zijn. Omdat zij denken dat deze manier van werken kansrijk is en denken dat het over heel Nederland uit te rollen is, hebben zij het al 'Twents model' genoemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.