nieuws

Onderzoek GGD: 'Geen gezondheidsrisico's Twence mestverwerkingsfabriek Zenderen'

Afvalverwerker Twence in Hengelo
Afvalverwerker Twence in Hengelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
De bouw van een mestverwerkingsfabriek in Zenderen leidt niet tot gezondheidsrisico's voor de omgeving. Dat blijkt uit een onderzoek dat de GGD heeft verricht in opdracht van afvalverwerker Twence.
Volgens de GGD zijn de risico's voor mens en dier in de omgeving bij normale bedrijfsvoering nihil. "Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken", schrijft Twence in een persbericht.

Gedoe
Over de bouw van de mestverwerkingsfabriek is veel te doen. De gemeente Borne vocht de komst al eerder vergeefs aan bij de Raad van State, vanwege de hoeveelheid stikstof die in beschermde natuurgebieden vrij zou komen. De stichting Elhorst-Vloedbelt en de dorpsraad Zenderen willen de bouw voorkomen.
Momenteel buigt de rechtbank in Zwolle zich over bezwaren van Borne en omwonenden tegen het besluit van de provincie om medewerking te verlenen aan de mestfabriek. De uitspraak wordt over uiterlijk zes weken verwacht. 
De mestfabriek met vergistingsinstallatie moet 250.000 m3 mest per jaar verwerken. Varkensboeren zijn boos dat de fabriek nog niet in gebruik is genomen, omdat mest van agrariërs uit de omgeving nu veel verder getransporteerd moet worden. LTO Noord steunt het initiatief.

Nauwelijks overlast
Het onderzoek van GGD toont aan dat er naast gezondheidseffecten, ook geen geuroverlast, geluidstoename of verkeersdrukte te verwachten zijn.
De GGD houdt op 2 februari een informatiebijeenkomst over de onderzoeksresulaten, om 20.00 uur in het Sindron in Zenderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.