nieuws

Schilderij met portretten verbindt bewoners straat in Zwolle

Hij is er al vier jaar druk mee en nu pas op de helft: Ronald Kuijvenhoven. De kunstenaar portretteert alle bewoners van de De Genestetstraat in Zwolle.
Het is een reusachtig schilderij: 3,5 bij 5,5 meter. Op het schilderij staat de straat afgebeeld, twee strofen van de dichter Petrus Augustus de Génestet en inmiddels zo'n honderd portretten van bewoners. "En dat is de helft, dus ik ben er nog lang niet", vertelt de schilder. 
Met het project wil Kuijvenhoven bewoners uit de anonimiteit halen en meer binding creëren. "We hebben toch wel wat kluizenaars in de straat en niet iedereen wilde graag meedoen, maar er zijn ook mensen die zich nu wat meer gezien voelen en dat is prachtig."

Meer binding in de straat
Bewoners van de straat merken een positief effect. "Het verbindt ons. Ik denk dat het erg geslaagd is", vertelt Rianne Schutte, bewoonster van de straat.
Bewoonster Jane van Dorp beaamt dit: "Er is veel meer contact gekomen. Buren hebben een naam bij een gezicht gekregen. Er is een Whatsapp-groep in het leven geroepen, er is een lief-en-leed-pot, er is weer een buurtbarbecue: dat was er al een paar jaar niet meer." 

Vrouw niet tevreden

Over het schilderij zelf krijgt de kunstenaar louter positieve reacties, op eentje na. Het thuisfront was niet helemaal tevreden met het eigen portret.
"Mijn vrouw zei dat iedereen een foto in mocht sturen maar dat ik er eentje van haar had uitgekozen. Toen kreeg ik echt de wind van voren. Ik heb haar portret over moeten schilderen, haha!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.