Waterschap Vechtstromen geeft boeren subsidie voor de aanschaf van een wasplaats

Boeren kunnen veertig procent subsidie krijgen als ze een zuivering aanschaffen voor wasplaatsen bij hun bedrijf.

Onder meer Waterschap Vechtstromen trekt er geld voor uit in de hoop dat er geen gewasbeschermingsmiddelen meer naar rivieren, beken of sloten lekken als spuitmachines worden schoongemaakt.

Tientallen loonwerkers, akkerbouwers en boomkwekers zijn daarover vanavond geïnformeerd in Hardenberg. Bestuurslid Ria Broeze van Waterschap Vechtstromen vertelde dat er nog veel verbeterd kan worden. 

Oppervlaktewater vervuild

Broeze: "Vorig jaar heeft Waterschap Vechtstromen diverse wasplaatsen voor loonwerkers, akkerbouwers en boomkwekers bezocht. Geen daarvan was vrij van beschermingsmiddelen. Dat heeft invloed op de waterkwaliteit in rivieren, beken en het oppervlaktewater."

"Autoriteiten kunnen besluiten om sommige gewasbeschermingsmiddelen uit de markt te nemen als de middelen in het oppervlaktewater aangetroffen blijven worden. Dat willen we voorkomen, omdat de bestaande middelen voor boeren belangrijk zijn om ziektes en plagen te bestrijden", vertelt Broeze. 

Besluit Tweede Kamer

Door een besluit van de Tweede Kamer moet het aantal middelen in het oppervlaktewater over twee jaar met 50 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 2013. "De boeren zijn op de goede weg. Wat ze nu doen mag ook, maar de regels worden over twee jaar dus een stuk strenger", zegt Broeze. "Nu er subsidie is voor de aanschaf van een zuivering bij het bedrijf, is dit het moment om in te stappen." 

Meer over dit onderwerp:
waterschap vechtstromen boeren Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren