nieuws

Hoogleraar Van Dijk: 'Delen van beelden dodelijk ongeluk Almelo is nieuwe manier van roddelen'

"Het is zorgelijk, maar er is niets aan te doen", dat zegt professor Jan van Dijk over het delen van de beelden van het slachtoffer van het dodelijke ongeluk in Almelo. Die gaan nu rond op sociale media.
Van Dijk is hoogleraar op onder andere het gebied van social media,  Volgens Van Dijk is het de nieuwe manier van roddelen. "Delen is een oude behoefte van mensen. 'Ik heb het gezien, moet je eens horen', dat was vroeger al een motief. Met de huidige techniek is het allemaal veel te makkelijk."
De beelden worden voornamelijk verspreid via WhatsApp. "Het is heel moeilijk om daar wat aan te doen. Facebook kan beelden nog filteren. WhatsApp is meer een vorm van telefonie."

Moreel appel

Ook is het volgens Van Dijk lastig om  het delen te stoppen. "Alleen een moreel appel doen. Er moet meer aandacht voor komen in het onderwijs. Vooral jongeren zien de verschillen niet meer tussen iets persoonlijk en publiekelijk delen."
Ook thuis moet het besproken worden vindt de hoogleraar. "Vraag aan je kind of ze dit wel of niet zouden doen."

'Zelf aanvoelen waar de scheiding ligt'

Maar Van Dijk zegt ook dat mensen het niet altijd kunnen snappen. "Soms vraagt de politie juist om foto's op te sturen om als bewijslast te kunnen aanvoeren. Nu mogen beelden juist niet gedeeld worden. Daar ligt een scheiding, en het is niet makkelijk aan te voelen waar de scheiding ligt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.