nieuws

Koopgarant: te mooi om waar te zijn?

Het leek bijna te mooi om waar te zijn: vijf jaar geleden kochten Bas Klijnstra en Roy Jansen allebei een huis met de Koopgarant-regeling. Maar nu hebben zij spijt.
"Als ik had geweten wat ik nu weet, had ik het nooit gedaan," Roy Jansen is heel uitgesproken: "Ik was jong, 22 jaar, toen we het huis kochten, dan geloof je veel. Inmiddels ben ik 30 tot 40 duizend euro kwijt."

Wat is Koopgarant?

Woningcorporatie De Woonplaats in Enschede is één van de vele die huizen verkopen met Koopgarant-regeling. Bij de aankoop krijgt de koper 40 procent korting. Maar wanneer later het huis weer verkocht wordt, is De Woonplaats de enige die het huis terug kan kopen. En de korting wordt dan weer verrekend.
"Dan noem ik het geen korting meer." Roy Jansen voelt zich belazerd: "We hebben ons huis terug verkocht aan De Woonplaats, omdat we naar een andere buurt wilden verhuizen. De waarde van de woning is minder dan vijf jaar geleden, terwijl ons heel andere dingen voorgespiegeld werden."

Korting of niet?

Ernst Zwijnenberg kan zich niet vinden in de kritiek: "In de folder van ons staat alles duidelijk uitgelegd, ook dat de korting later weer verrekend wordt. En als koper heb je een lager aankoopbedrag gehad en dus lagere hypotheeklasten. Goede regeling dus, denk ik."
Zowel de winst als het verlies wordt door de koper en De Woonplaats gedeeld via een bijzondere berekening. Maar waar Bas Klijnstra zich het meest over verbaasd heeft, is de lage waarde van zijn woning: "Wij wilden ons huis ook verkopen, maar een door De Woonplaats aangewezen taxateur taxeerde ons huis zo laag, dat we met een fikse restschuld zouden blijven zitten."

Belazerd

Klijnstra heeft het gevoel dat er spelletjes gespeeld worden: "Volgens mij is dit vooropgezet, de taxateurs uit wie we konden kiezen, zijn dezelfde makelaars als die ons vijf jaar geleden het huis verkochten. Dan ben je volgens mij niet onafhankelijk." Ernst Zwijnenberg denkt dat de waardedaling conform de markt is: "Huizenprijzen zijn gedaald, daar heeft iedereen last van."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.