nieuws

Tolplan Duitsland met aanpassingen aangenomen

Burgemeesters protesteren tegen plannen tolheffing
Burgemeesters protesteren tegen plannen tolheffing © RTV Oost / Jaap Even
Het Duitse kabinet heeft het plan om tol op de snelwegen te gaan heffen goedgekeurd. Het plan is na zware kritiek uit buurlanden als Nederland en België in overleg met de Europese Commissie wel op verschillende punten aangepast, meldt de NOS.
Er worden geen uitzonderingen voor de grensregio gemaakt. De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt vindt het genoeg dat buitenlanders alleen hoeven te betalen als ze gebruikmaken van de snelwegen. Voor de rijkswegen is geen tolvignet nodig.

Beschuldigingen

Zuinige auto's worden minder belast en er zijn meer verschillende tarieven bij gekomen. Daarmee komt de Duitse verkeersminister tegemoet aan de beschuldigingen dat de tolheffing buitenlanders discrimineert en dat de tol te hoog zou zijn.
Afgesproken is nu dat buitenlandse automobilisten met een zeer schone auto 2,50 euro gaan betalen voor een Autobahnvignet van tien dagen. Afhankelijk van de motorinhoud en de uitstoot kan het voor de grootste vervuilers in stappen oplopen tot 4, 8, 14 en maximaal 20 euro. Een vignet voor twee maanden varieert in prijs tussen 7 en 40 euro, afhankelijk van de uitstoot.

Plan moet nog goedgekeurd

Het plan moet nog goedgekeurd worden door de Bondsdag en de Bondsraad. Verwacht wordt dat dat gebeurt, al betwijfelen sommige oppositiepartijen of het tolsysteem iets gaat opleveren, aldus de NOS.
In de regio is veel weerstand tegen de tolplannen. Burgemeesters uit de grensregio hebben regelmatig hun bezwaren kenbaar gemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.