nieuws

Geen vervolging dakdrama Grolsch Veste; bedrijven schikken met OM

Er wordt niemand vervolgd voor het dakdrama in de Grolsch Veste in 2011. De bedrijven Bouwcombinatie Grolsch Veste en Voortman Staalbouw treffen een schikking met het Openbaar Ministerie (OM).
De bedrijven krijgen elk een boete van 50.000 euro en maken 75.000 euro over aan Fonds Slachtofferhulp. Daarmee zijn ook de verdenkingen tegen zeven werknemers van de bedrijven van tafel.
Eerder deze maand staakte het Gerechtshof al het strafrechtelijk onderzoek naar de directeur van Goossens Te Pas Bouw in Enschede en de toenmalige uitvoerder van het uitbreidingsproject.

Geen schuldbekentenis

De schikking wil volgens een persofficier niet zeggen dat de bedrijven schuld bekennen. 
Onderzoek heeft volgens het Openbaar Ministerie niet volledig duidelijk gemaakt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en wie verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten. De bedrijven hadden wel moeten weten dat de constructie gevaarlijk was. Daarom krijgen ze een boete voor overtreding van de Arbowet.

Maatregelen

Het OM heeft daarbij ook gekeken naar de maatregelen die de bedrijven sindsdien genomen hebben om de veiligheid te verbeteren.
"Ook geldt bij een strafzaak tegen een rechtspersoon dat er geen andere strafoplegging kan volgen dan een geldboete. Voor de slachtoffers in deze zaak bleek vooral van belang dat de verantwoordelijken een vorm van straf krijgen. Zij gaven er de voorkeur aan om dit hoofdstuk in hun leven te kunnen afsluiten en beleven liever alles niet nog een keer door een procedure bij de rechtbank", laat het OM weten.
De bedragen zijn daarnaast getoetst aan de wet en andere zaken met ernstige ongevallen tijdens bouwwerkzaamheden waar een boete is opgelegd.

Dakdrama

Het dak van de Grolsch Veste in Enschede stortte in 2011 in. Daardoor kwamen twee mensen om het leven. Negen anderen raakten zwaargewond. Uit onderzoek bleek dat de dragende constructie voor de tribunes niet deugde.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.