nieuws

Meesterschilder tussen Oost en West

Tübke in De Fundatie
Tübke in De Fundatie © RTV Oost
In museum De Fundatie zie je de eerste grote overzichtstentoonstelling buiten Duitsland van Werner Tübke. In 1976 ontving hij de belangrijkste opdracht uit de kunstgeschiedenis van de DDR, toen hem gevraagd werd in Bad Frankenhausen een panorama te schilderen over de Vroegburgerlijke Revolutie in Duitsland. Toch was Tübke geen propagandakunstenaar...
Door het DDR-regime werd Tübke aanvankelijk kritisch gevolgd, maar vanaf de jaren 70 genoot hij meer vrijheid. Zijn vooraanstaande positie in de DDR, waar voor modernisme nauwelijks ruimte was en maatschappijkritiek verboden, zorgde ervoor dat hij ondanks zijn grote meesterschap een omstreden kunstenaar werd. Zijn traditionele stijl en werkwijze hebben er eveneens toe bijgedragen dat hij in avant-garde kringen zonder meer als niet-modern en dus oninteressant is weggezet. Maar wie beter kijkt, ontdekt een zeer originele kunstenaar die ook binnen de context van een opdracht zijn eigen plan trok in zowel in zijn kunst als in zijn maatschappelijke opvattingen.

Panorama

Zijn monumentale panorama in Bad Frankenhausen wordt ook wel de Sixtijnse kapel van het Noorden genoemd. Het is één van de grootste schilderijen ter wereld. Het onderwerp is de Duitse Boerenoorlog van 1524-1526, een opstand van het volk tegen de gevestigde orde in het zuiden van het Duitse taalgebied, waarin de DDR een voorloper zag van de Volksrepubliek. Toch is Tübke’s verbeelding van de gebeurtenissen geen politiek pamflet. Hij schilderde een universeel menselijk drama, het ontluisterende einde van een utopisch ideaal. Als er één les is te leren uit de geschiedenis zoals Tübke die ons voorhoudt, is dat er niets geleerd wordt. 
Andere grote opdrachten die Tübke kreeg betreffen een allegorie van de Arbeiterklasse und Intelligenz voor de Karl-Marx-Universität in Leipzig en een veelluik getiteld Mensch - Maß aller Dinge voor het Palast der Republik in Berlijn. Van Arbeidersklasse und Intelligenz toont De Fundatie een voorstudie, van het veelluik zijn twee originele doeken te zien.
In OverUIT de Kunst zie je waarom Werner Tübke zo'n groot en vooral bijzonder kunstenaar was. OverUIT de Kunst zie je zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20 en 20.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.