nieuws

Dimence start in Deventer met nieuwe aanpak overlastgevende verwarde mensen

Dimence start dit voorjaar in Deventer met zogenoemde Street-triage voor verwarde personen. Een auto met daarin een ambulancemedewerker, een politieagent en een GGZ-verpleegkundige worden naar meldingen van overlast door verwarde personen gestuurd. Daar wordt ter plekke bekeken of de persoon zorg nodig heeft, of dat een andere maatregel nodig is.
Het idee is afgekeken uit Engeland, zegt Jeroen Traas van Dimence. "Daar wordt al een tijdje op deze manier gewerkt en men is daar enthousiast over." Net als in Nederland waren het daar vooral politieagenten die met verwarde personen te maken kregen. Omdat zij vaak de deskundigheid missen die nodig is om met verwarde mensen om te gaan, werd besloten samen te gaan werken met zorgverleners. 
"We weten dat ongeveer veertig procent van de verwarde mensen die overlast veroorzaken uit de psychiatrie komen", zegt Traas. "In zestig procent van de gevallen is dat dus niet zo. Daarom gaan GGZ en politie samen ter plekke de situatie beoordelen en bekijken waar de persoon het beste terechtkan."

'Sneller zorg'

De nieuwe werkwijze moet er onder meer voor gaan zorgen dat verwarde mensen sneller de zorg krijgen die ze eventueel nodig hebben, in plaats van eerst naar de cel te worden gebracht. Daarnaast zullen de kosten waar de politie vaak voor opdraaide nu gedeeld gaan worden met de zorg.
In Deventer wordt dit voorjaar dus begonnen met de nieuwe werkwijze. "We zijn ook bezig te bekijken dit in Zwolle en Almelo in te voeren, maar zijn nog in gesprek met de gemeenten", aldus Traas.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.