nieuws

Koolmonoxidedode in Deventer: Kamerverhuurder niet schuldig, werkstraf voor monteur

Werkstraf monteur koolmonoxidedode in Deventer
Werkstraf monteur koolmonoxidedode in Deventer © RTV Oost
De rechtbank in Zwolle vindt wel dat de 47-jarige kamerverhuurder uit Deventer nalatig was in het onderhoud van een geiser, maar niet dat hij daardoor schuldig is aan de dood door koolmonoxidevergiftiging van een 28-jarige huurder in Deventer. De 45-jarige monteur uit Raalte die de bewuste geiser plaatste, is wel schuldig en heeft een werkstraf van 140 uur gekregen.
De 28-jarige huurder overleed in februari 2014 aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging die ontstond tijdens een lange douchebeurt van zijn vriendin. De vrouw raakte ook buiten westen, maar kon gered worden.
Uit onderzoek bleek dat de beveiliging van de geiser onklaar gemaakt was, waardoor afgevoerde gassen weer terug konden stromen. Ook bleek de afvoerpijp niet volgens de regels gemonteerd te zijn. Een dodelijke combinatie die werd versterkt door een harde storm, waardoor de afvoer van de dodelijke koolmonoxide nog moeilijker ging.

Verhuurder nalatig

Volgens de rechtbank is de verhuurder wel nalatig geweest door een tweedehands geiser te laten monteren in de kamer en deze niet te laten onderhouden. Maar de verhuurder had niet kunnen voorzien dat het tot de dood van de huurder zou leiden.
De 47-jarige monteur uit Raalte, die de geiser leverde en monteerde, is wel verantwoordelijk voor de dood van de 28-jarige huurder. Dat komt omdat hij, ondanks zijn 22 jaar ervaring, niet controleerde of de beveiliging werkte en ook niet keek of de rookgasafvoer wel volgens de regels was aangelegd.
Twee weken geleden was er al een vrijspraak geëist voor de verhuurder en een werkstraf tegen de monteur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.