nieuws

Onderzoek bouwput in Kampen met oog op gezondheid

Bouwplaats Kampen vervuild
Bouwplaats Kampen vervuild © RTV Oost/Ties van der Heide
Er komt een onderzoek naar de vervuilde grond in de bouwput van de nieuwe parkeergarage de Buitenhaven in Kampen in relatie met de gezondheidsklachten van werknemers van het heibedrijf dat er werkte. Het onderzoek wordt geleid door oud-burgemeester van Meppel Jan Westmaas. Dat meldt de gemeente Kampen.
De bouwput werd vorige week op last van de arbeidsinspectie gesloten nadat drie medewerkers van heibedrijf Van Dieren ernstige klachten kregen. Zij plasten bloed, moesten braken en hadden diarree.
Na overleg van de arbeidsinspectie met de gemeente Kampen is de bouwplaats voorlopig gesloten. Omwonenden worden volgende week bijgepraat over de gevolgen van de vervuilde bouwput voor de woonomgeving door onder meer de GGD. Op de bouwplaats stond vroeger een gasfabriek.

Werkzaamheden stilgelegd vanwege 'ernstig gevaar'

Naar aanleiding van de berichtgeving over zieke heiwerkers rondom de werkzaamheden aan de parkeergarage Buitenhaven, was de arbeidsinspectie al een onderzoek gestart. Inmiddels heeft de arbeidsinspectie gemeente geïnformeerd over de eerste bevindingen.
Hierin staat vermeld dat op grond van artikel 28 Arbeidsomstandighedenwet, vanwege ernstig gevaar voor personen, een stillegging van alle werkzaamheden in de bodem is bevolen op de bouwlocatie van de parkeergarage Buitenhaven. 

Gemeente Kampen is geschrokken

Wethouder Meijering van de gemeente Kampen: "We zijn enorm geschrokken van de berichten dat medewerkers ziek zijn geworden tijdens de heiwerkzaamheden. Betrokken partijen nemen de zaak heel serieus. Het werk zal pas een vervolg krijgt als belangrijke feiten en omstandigheden boven water zijn en we zeker weten dat de situatie veilig is voor werknemers en omwonenden."
Breed onderzoek
Afgesproken is dat een breed onderzoek wordt gestart naar de feitelijke uitvoering die heeft geleid tot de ontstane situatie en onder welke omstandigheden het werk weer verantwoord kan worden voortgezet. Omdat dit een kwestie is die op meerdere plekken in Nederland speelt, kan dit onderzoek tevens leiden tot leerpunten voor de gehele branche en opdrachtgevers, aldus de gemeente Kampen.
Oud-burgemeester Westmaas van Meppel zal het onderzoek als onafhankelijk procesbegeleider begeleiden. Naar verwachting neemt het onderzoek enkele weken in beslag. 

Buurtbijeenkomst voor omwonenden

Omdat de ontstane situatie ook vragen bij omwonenden oproept, wordt er op 1 februari 2017 een bijeenkomst gehouden voor omwonenden. Tijdens deze bijeenkomst worden omwonenden geïnformeerd over de ontstane situatie en de vervolgstappen. Tevens is de GGD aanwezig om te horen welke vragen en zorgen er leven met betrekking tot de gezondheid en met inwoners hierover in gesprek te gaan.
De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 1 februari om 19.00 uur in het Meet-Point aan de Veerweg 5 in kampen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.