nieuws

Staatsbosbeheer gaat heide branden op Sallandse Heuvelrug

Heidebrand
Heidebrand © Gijs Huiskes
De brandweer hoeft niet gewaarschuwd te worden als er vanmiddag rookpluimen hangen boven de Sallandse Heuvelrug. De heidebranden zijn bewust aangestoken door Staatsbosbeheer, die meldt dat het hierbij gaat om natuurbeheer. En de brandweer weet daarvan.
De brand gaat in maximaal drie hectare heide aan de Paltheweg in Nijverdal. Er wordt gebrand om meer variatie in de heide te krijgen. Een afwisseling in oude en jonge heide in het gebied levert een grotere diversiteit op van de aanwezige flora en fauna.
Het branden heeft een gunstig effect op allerlei insecten en daardoor ook op vogels. Soorten als het Korhoen, de Nachtzwaluw en Roodborsttapuit profiteren ervan. Maar ook soorten als Zandhagedis en Hazelworm zijn gebaat bij meer variatie.
Behalve door middel van het branden van de heide ook door middel van maaien, kleinschalig plaggen en de inzet van een schaapskudde meer variatie op de heide aangebracht.

Samenwerking met brandweer

De voorbereiding en de uitvoering van het branden gebeurt in nauwe samenwerking met de brandweer. Van tevoren hebben medewerkers van Staatsbosbeheer de randen van de brandvlaktes gemaaid. Dit voorkomt dat de brand overslaat naar de omliggende heide.
Weersomstandigheden zijn van invloed op de keuze van het moment van branden, het mag niet te vochtig zijn en er mag niet teveel wind staan. Er wordt bovendien alleen gebrand in de vorstperiode. Als de vorst in de grond zit, blijft de brand oppervlakkig en lopen kleine dieren en insecten die dieper in de grond zitten, geen gevaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.