nieuws

Ophokplicht pluimvee blijft van kracht

Archieffoto
Archieffoto © iStock
De ophokplicht voor pluimvee blijft voorlopig van kracht, omdat het risico op besmetting met vogelgriep nog altijd hoog is. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.
In Nederland zijn sinds 25 december bij commerciële pluimveehouders geen nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld, maar afgelopen week nog wel bij twee hobbyhouders in het Gelderse Bemmel en in Medemblik, in Noord-Holland.
Daarnaast worden in verschillende Europese landen worden nog steeds nieuwe uitbraken van vogelgriep gemeld. Deskundigen hebben daarom geadviseerd de ophokplicht voorlopig niet af te schaffen. 

Vrije-uitloopeieren

De ophokplicht is vooral ongunstig voor bedrijven die vrije-uitloopeieren produceren: omdat de kippen langer dan twaalf weken opgehokt zijn, mogen de eieren niet meer worden geclassificeerd als vrije uitloop.
Ze kunnen nog wel als scharreleieren worden verkocht, maar die leveren minder op.

Kamperveen

Half december werd ook bij een bedrijf in Kamperveen vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf moest geruimd worden en ook gold er tijdelijk een vervoersverbod in de regio. 
De maatregelen bleken effectief: na enkele weken was het bedrijf nog altijd virusvrij en kon het vervoersverbod opgeheven worden. Inmiddels lopen er ook weer nieuwe kuikens bij het bedrijf. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.