nieuws

Nationale Vogeltelling: Halsbandparkiet rukt op, maar zien we ook nog mezen?

De huismus werd vorig jaar het meest geteld en de koolmees stond op nummer twee. Maar of dat dit jaar ook weer de uitkomst is van de Nationale Vogeltelling, is nog maar de vraag. Want er zijn een stuk minder mezen. Ook is er een opvallende nieuwkomer, namelijk de Halsbandparkiet.
In heel Nederland vindt dit weekend weer de Nationale Vogeltelling plaats. Dat de huismus en de merel ook dit jaar weer veel geteld gaan worden, is waarschijnlijk. Maar Marieke Dijkman van de Vogelbescherming is vooral benieuwd of er veel mezen geteld worden.
"Er zijn minder mezen in de tuin, want er is nog veel voedsel in het bos te vinden. En de mezen hebben een slecht broedseizoen gehad, dus er zijn gewoon minder mezen."

Halsbandparkiet

Bewoners van steden in Overijssel kunnen een bijzondere vogel tegenkomen, namelijk de halsbandparkiet.
"De halsbandparkiet is inderdaad in opkomst. Die zijn ooit ontsnapt uit een kooitje en kunnen zich hier prima staande houden. ooit is er een kleine kolonie gevormd in Amsterdam. Van daaruit zijn ze over de hele Randstad aan het uitzwerven. Ze zitten inmiddels ook al midden in Utrecht en je ziet ze in het stedelijk gebied oprukken. Je zou ze dus heel goed tegen kunnen komen in stadsparken in Overijssel."
Tellen
Het hele weekend kun je aan de Vogelbescherming doorgeven welke vogels je in je tuin ziet. Via www.tuinvogeltelling.nl, maar ook via een speciale app. 
"Meedoen is heel simpel", vertelt Dijksman. "Je gaat een half uurtje bij het raam zitten en schrijft op welke vogels je telt. Omdat we dit nu al veertien jaar doen, kun je de gegevens gaan gebruiken voor de wetenschap. Zo kun je er ook trends uithalen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.