Modeontwerper John Galliano verwerkt Staphorster stipwerk in couture

Modeontwerper John Galliano presenteerde vorige week in Parijs zijn nieuwste collectie voor het modehuis Maison Margiela. De couturier, voormalig hoofdontwerper van Dior, verwerkte in zijn creaties zes meter viscose met Staphorster stipwerk. Gemaakt door Staphorster stipwerkexpert Gerard van Oosten.

Voor de tweede keer binnen een jaar schittert Staphorster stipwerk op de catwalk in Parijs. Juni vorig jaar was het Staphorster ambacht ook al te zien in creaties van de Belgische couturier Walter van Beirendonck.

Ook de wereldberoemde ontwerper John Galliano liet zijn oog op de creaties uit Staphorst vallen. In december gaf hij een opdracht aan Gerard van Oosten. De Staphorster werd gevraagd sobere, authentieke Staphorster motieven te gebruiken op een zwarte ondergrond.

Oeroude bloemmotieven

De Staphorster gebruikte oeroude bloemmotieven die hij op een oude lap stof vond op een textielveiling. "Deze oude patronen dragen de vrouwen van nu niet meer. Misschien is deze lap wel honderd jaar oud."

Galliano gebruikte de stof in de voering van zijn creaties. "Die voering klapt naar buiten, zodat het stipwerk goed te zien is", Van Oosten.

Omstreden

John Galliano is wereldberoemd, maar ook berucht. In 2011 kreeg hij het aan de stok met modehuis Dior, waar hij toen hoofdontwerper was. Hij had zich in dronken toestand antisemitisch uitgelaten. Dior ontsloeg hem daarop. Galliano bood later zijn excuses aan.

Begin 2015 maakte hij zijn comeback bij modehuis Martin Margiela, waarvoor hij woensdag zijn nieuwste collectie presenteerde, met dus Staphorster stipwerk.

Voorvechter van het ambacht

Gerard van Oosten is een bekendste ‘stipper’ en ook ontwikkelt hij zijn eigen verf. De Staphorster is een groot voorvechter van het behoud van dit oude ambacht.

Van Oosten zit ook in het bestuur van de Stichting Staphorster Stipwerk en hij was een van de voorvechters van de plaatsing van Staphorster stipwerk op de lijst van Cultureel Immaterieel Erfgoed. Dat is gelukt. De volgende stap is strijden voor een Unesco-erkenning.

Bekende ontwerpers

Behalve Van Beirendonck en John Galliano gebruikten ook andere ontwerpers Staphorster stipwerk in hun creaties.

Jan Taminiau, bekend van de blauwe jurk van Maxima, maakte in 2000 al ontwerpen met daarin Staphorster stoffen en ook Victor en Rolf gebruikten al eens stipwerkmotieven.

Meer over dit onderwerp:
Staphorst stipwerk Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren