nieuws

Rug recht, voeten plat op de grond... Kinderen in Borne krijgen zit-les

Een goede zithouding, in de klas en thuis. In Borne kregen zo'n 25 kinderen van basisschool De Wheele vandaag zit-les. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren steeds vaker een slechte houding hebben en ook pijn krijgen. Bijvoorbeeld aan hun rug of nek.
Door 'Zit met Pit', een gezondheidsprogramma, leren de kinderen beter zitten. "Ze letten niet op hun houding, waardoor hun wervelkolom inzakt", zegt Jan Willem Leidekker, één van de initiatiefnemers van 'Zit met Pit'. "Met deze les maken we kinderen bewust van hun zitgedrag en ook dat ze meer moeten bewegen. Thuis zitten kinderen vaak te lang in een verkeerde houding achter een scherm."

Veel nek- en rugklachten

Leerkrachten en ouders moeten er ook bewust van worden, zeggen de initiatiefnemers. Veel schoolkinderen klagen al over nek- en rugklachten. Reden voor de gemeente Borne om mee te betalen aan het lesprogramma 'Zit met Pit'. "Anders vrees ik dat deze kinderen rond hun veertigste allemaal klachten hebben", zegt wethouder Martin Velten. "Hiermee voorkomen ze dat ze verderop in hun leven afhankelijk zijn van dure zorg." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.