nieuws

Hulp na Italiaanse lawine: crowdfunding voor Ommens echtpaar is succes

Willeke en Jan voor hun beschadigde woning
Willeke en Jan voor hun beschadigde woning © Willeke en Jan van Lienden
Na de lawine in Italië staat het woonhuis van het echtpaar Willeke en Jan van Lienden uit Ommen op instorten. Vertrouwen dat de Italiaanse overheid snel te hulp komt, is er niet. Daarom is er een crowdfundingsactie gestart.
Het echtpaar uit Ommen was in 2014 te zien in de RTV Oost-serie Grenzeloos Genoegen. Daarin toonden Willeke en Jan hun biologisch boerenbedrijf in de Abruzzen. Ook heeft het stel een natuurcamping.

Lawine

Het stel schrijft op de pagina van de actie: "Gelukkig is het lawinedrama dat zich 20 km verderop bij Hotel Rigopiano heeft afgespeeld, ons bespaard gebleven. Maar het gewicht van de sneeuw op het dak van ons huis, in combinatie met de aardbevingen, heeft ons boerderijtje behoorlijk beschadigd."
Zo erg zelfs, dat het huis onbewoonbaar is. Gelukkig heeft het stel een blokhut, die in het seizoen wordt verhuurd aan gasten. Daarin bivakkeert het stel nu.

Ander onderkomen

De blokhut is niet geschikt voor permanente bewoning. Om gasten te blijven ontvangen, willen Willeke en Jan graag op het terrein blijven wonen: "Of de Italiaanse overheid ons in de toekomst gaat helpen met de herbouw van een nieuw huis, is zeer te betwijfelen."
Om op het terrein te wonen, hebben ze een noodwoning nodig en twee zeecontainers om hun inboedel in op te slaan.

Succesvolle crowdfunding

De actie van het stel is succesvol. Willeke en Jan verwachten zo'n €25.000,- nodig te hebben. Inmiddels is er al meer dan 60% van het benodigde geld opgehaald. 
En als er meer geld binnenkomt...? "Dat gaat rechtstreeks naar het noodfonds om de getroffen plaatsen in de Abruzzen weer op te bouwen. Daarvoor blijft het te mooi hier", zegt Jan tegen de NOS.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.