nieuws

Kostbaar ammoniakbeleid blijkt niet effectief; gevolgen voor Overijssel nog niet bekend

Boeren hebben decennia lang veel geld geïnvesteerd om te voldoen aan de ammoniak-regels. Maar nu blijkt dat dit kostbare ammoniakbeleid niet effectief is. Dat blijkt uit het rapport Ammoniak in Nederland, een initiatief van het tijdschrift V-Focus.
Uit het rapport blijkt dat er niet veel deugt aan het ammoniakbeleid. Het nut van zeer kostbare maatregelen om de uitstoot van ammoniak tegen te gaan, is daarmee twijfelachtig. Al sinds de jaren negentig doen boeren grote investeringen in bijvoorbeeld het inspuiten van mest, het afdekken van mestsilo's en het aanpassen van stalvloeren. Met de gegevens uit dit rapport lijken die investeringen totaal zinloos.

Forse investeringen

De ammoniakuitstoot is erg bepalend voor de toekenning van vergunningen aan boeren. De familie Helmers heeft zeven jaar laten rekenen om de vergunningen voor de bouw van een nieuwe stal rond te kunnen krijgen. Uiteindelijk is bij de bouw van de stal zo'n 300.000 tot 400.000 euro gerelateerd aan het ammoniakbeleid.

Grote gevolgen

De provincie Overijssel heeft 350 miljoen euro uitgetrokken, onder meer voor maatregelen om de uitstoot van ammoniak tegen te gaan. Wat de gevolgen zullen zijn van de uitkomsten in dit rapport, is nog niet te overzien.
Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt de mening van de onderzoekers niet en zal binnenkort met een reactie komen. Deskundigen vrezen intussen dat het hele ammoniakbeleid wel eens op de schop zou kunnen gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.