Camera's in Hardenberg moeten helpen verkeersveiligheid fietsende scholieren te vergroten

Hoe kunnen we fietsende scholieren verleiden om de drukke verkeersroute te mijden? Die vraag wil de gemeente Hardenberg beantwoord hebben. De gemeente is op de Bruchterweg een experiment met camera's gestart, waarbij de fietsende scholieren een week lang worden gevolgd.

De Bruchterweg is een drukke weg in Hardenberg. "De functie is driedubbel", legt wethouder Janssen uit. "Het is een ontsluitingsweg, jongeren fietsen er langs naar school en er is zwaar landbouw- en industrieel verkeer." 

Het is dus een drukke weg, wat risico's oplevert voor de scholieren. "De weg moet heringericht worden. Daarvoor willen we eerst het fietsgedrag van de jongeren onderzoeken. Hoe fietsen ze? En hoe kunnen we ze verleiden een veiligere fietsroute te nemen?"

Op basis van het fietsgedrag wordt bekeken of de fietsers een andere route moeten gaan nemen. Twee camera's volgen deze week de fietsers. "Na dit experiment gaan we verder kijken. Moeten we scholieren bijvoorbeeld waarschuwen met een tekst op een scherm? Of via mobieltjes? Voor de zomervakantie verwachten we meer te weten."

Meer over dit onderwerp:
Hardenberg Salland Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren