nieuws

Onrust en onbeantwoorde vragen op bijeenkomst over vervuilde bouwput in Kampen

Er is veel onrust onder de Kampenaren die rond de vervuilde bouwput wonen waar een nieuwe parkeergarage wordt gebouwd. Dat bleek gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst, waarbij onder meer de GGD aanwezig was.
De nieuwe parkeergarage word gebouwd op een plek waar vroeger een gasfabriek stond. De bouw werd onlangs stilgelegd, nadat medewerkers van heibedrijf Van Dieren ernstige klachten kregen. Zij plasten bloed, moesten braken en hadden diarree.
"Ik ben bezorgd omdat er stank uit de bouwput is gekomen en medewerkers ziek zijn geworden. Ik wil meer duidelijkheid, maar heb nog niet echt antwoord op mijn vragen gekregen", zegt een van de bezoekers. "Mensen wijzen naar elkaar, maar je krijgt niet echt antwoord."
Behalve vragen over de gezondheidsrisico's, waren er ook veel vragen over schade aan huizen door de bouw. Een bewoonster kan een flinke lijst met problemen opnoemen. "Scheuren in de muren, deuren die scheef staan, verzakkingen, vloeren die scheef liggen, kozijnen die uitscheuren. Ellende!"

Kritiek op keuze voor onderzoeksleider

En dan is er nog kritiek op de keuze voor oud-burgemeester Westmaas van Meppel, die het onderzoek naar de problemen rond de bouwput leidt. Meijering en Westmaas kennen elkaar onder meer vanuit de Port of Zwolle en zijn partijgenoten; beiden zijn lid van het CDA. Volgens sommigen wekt dat toch wel een schijn van belangenverstrengeling.
"Op basis van beschikbaarheid en ervaring hebben wij hem gezamenlijk gevraagd dit onderzoek te leiden", zegt Meijering. "We zijn nog steeds van mening dat Westmaas in staat is om de opdracht goed uit te voeren."

Persoonlijke gesprekken

Meijering kijkt tevreden terug op de bijeenkomst van gisteravond. Dat niet alle vragen beantwoord zijn kan hij verklaren. "Sommige vragen zijn ingewikkeld om zomaar even te beantwoorden, andere vragen zijn weer heel persoonlijk. De GGD gaat met een aantal mensen persoonlijk afspraken maken om in gesprek te gaan om die vragen te beantwoorden."
"Zodra de resultaten van het onderzoek er zijn gaan we opnieuw met bewoners in gesprek", aldus de wethouder.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.