Staphorster stipwerkexpert hoopt op stipwerkjurk voor Máxima

"Het is mijn droom dat ik ooit mee mag werken aan een jurk met daarop Staphorster stipwerk voor onze koningin Máxima", zegt stipwerkexpert Gerard van Oosten.

"Als ze dat wil zet ik er alles voor opzij en ga aan de slag om de stof te maken." Een arbeidsintensieve klus want een meter stof met daarop het ambachtelijke klederdracht stipwerk betekent een volle dag werken.

De kans dat zijn stoffen de aandacht van de koningin trekken, neemt toe. Afgelopen week bereikte hij met zijn stipwerkstoffen de catwalk van Parijs. De bekende modeontwerper John Galliano gebruikte voor de nieuwste collectie van modehuis Maison Margiela ruim zes meter stof met daarop Staphorster stipwerk van Van Oosten.

De couturier, voormalig hoofdontwerper van Dior, bracht daarmee het Staphorster Stipwerk opnieuw onder de aandacht in de weerbarstige wereld van de haute couture.

Catwalk van Parijs is goede promotie voor Staphorster stipwerk

Gerard van Oosten is blij met de promotie. Hij hoopt dat met die aandacht het unieke Staphorster stipwerk op termijn ook een plaatsje verovert binnen de reguliere confectiemarkt.

"Op die manier blijft het ambacht behouden voor de toekomst", aldus Gerard van Oosten.

Na de catwalk van Parijs hoopt hij vurig dat ook koningin Máxima een keer in één van zijn stipwerkstoffen te zien zal zijn. Bekende Nederlandse modeontwerpers zoals Jan Taminiau, bekend van de blauwe jurk van Máxima, en ook Victor en Rolf gebruikten al eens stipwerkmotieven in hun creaties.

Cultureel erfgoed op de kleding van de koningin 

"Als onze koningin ooit cultureel erfgoed op haar kleding wil dan moet ze hier zijn, in Staphorst", zegt de trotse stipwerker lachend.

Met zijn Stichting Staphorster Stipwerk, timmert hij al jaren aan de weg om het ambacht op de kaart te houden. Zijn recente succes in Parijs draagt daar in grote mate aan bij.

Meer over dit onderwerp:
stipwerk staphorst Maxima Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren