nieuws

Biologische boer Jan Overesch: 'Beter voor de dieren, maar ook voor de boer'

Boer Jan Overesch uit Raalte heeft een biologisch gemengd bedrijf met varkens, koeien en akkerbouw. Door in harmonie met de natuur te werken hebben de dieren het beter, is het werk leuker en profiteert het landschap.
De manier waarop Overesch omgaat met natuur en landschap levert hem dit jaar de Groene Twinkeling op, een prijs van Overijsselse natuurorganisaties om biodiversiteit te bevorderen.

Natuurlijk evenwicht

In de reguliere landbouw wordt veel gif gebruikt om gewassen te beschermen tegen onkruid of ongedierte. Maar daarmee wordt het natuurlijk evenwicht verstoord; als er geen rupsen meer zijn gaan ook de vogels dood die ervan leven. Zo verdwijnen er steeds meer soorten.
In plaats van gif te gebruiken kan je ook de natuur laten meewerken. Houtwallen en boomsingels vormen broedplaatsen voor vogels, die vervolgens de gewassen rupsvrij houden. In de open stallen nestelen zwaluwen, die de overlast van vliegen tegengaan.

Gezonde dieren, blije boer
Sinds de familie Overesch is overgestapt op biologisch boeren is het plezier in het werk enorm toegenomen. De varkens hebben vier keer zoveel ruimte als vroeger, en mogen hun staartjes houden. Kalfjes blijven bij hun moeder in de wei. Overesch wil niet meer terug naar hoe het was.
Maar om op deze manier te werken moeten consumenten wel bereid zijn ervoor te betalen. Daarom stelt Overesch het bedrijf open voor publiek, en heeft hij een winkel erbij. Zo ziet de consument waar het voedsel vandaan komt, en welke betekenis het bedrijf heeft voor het landschap.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.