nieuws

Brandweer en Geas pakken koolmonoxidevergiftiging aan

De brandweer Twente en Geas Energiewacht gaan de strijd aan met koolmonoxidevergiftiging. Vanmiddag gaven ze het startschot voor een landelijke campagne.
De landelijke campagne heeft als thema ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’. Naast het tekenen van een intentieverklaring met de Geas, roept de brandweer Twente inwoners op een online koolmonoxidetest te doen.
Doel van de test is het vergroten van de kennis over koolmonoxidevergiftiging en inwoners bewegen een koolmonoxidemelder aan te schaffen. Nu heeft slechts 18% van de Nederlandse huishoudens een koolmonoxidemelder.

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. "Een sluipmoordenaar die je niet proeft of ruikt". Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n elf mensen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Ook in Twente neemt het aantal koolmonoxidemeldingen toe.

Samenwerking

Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. "Reden voor de brandweer om het probleem bij de bron aan te pakken en in contact te treden met Geas Energiewacht. Zij waren gelijk enthousiast om een samenwerking
aan te gaan", aldus commandant van de brandweer Twente Stephan Wevers.
Directeur Gert Harm ten Bolscher van Geas: "Wij komen bij 145.000 huishouden thuis, door het gesprek aan te gaan, proberen wij mensen meer bewust te maken van de gevaren van CO."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.