nieuws

Enschede wil FC Twente helpen met ruim 25 miljoen euro

De gemeente Enschede wil FC Twente financieel ondersteunen met een bedrag van 25,4 miljoen euro. Een deel van het geld is een lening, de rest is een garantstelling.
Met dat geld kan de club twee financiers terugbetalen. Het gaat om ING en XXIII Capital. Vooral op de lening van het Engelse bedrijf zit een heel hoge rente, die de club nu maandelijks veel geld kost.
FC Twente heeft de miljoenen nodig om te overleven. De club zat de afgelopen jaren in financieel zwaar weer. Met de hulp van de gemeente is de toekomst van de club weer een stuk zekerder geworden. 
Wethouder Eelco Eerenberg: “De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een pakket maatregelen, dat enerzijds het financiële risico voor de gemeente minimaliseert en anderzijds een gezond FC Twente mogelijk maakt”. Dit pakket met maatregelen is vastgesteld door B&W en wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad is nu aan zet om over dit voorstel te debatteren en te beslissen.

Maatschappelijke tegenprestaties

Onderdeel van de garantstelling zijn ook diverse maatschappelijke tegenprestaties. Zo zal FC Twente actief blijven met maatschappelijke projecten zoals 'Scoren in de wijk'. Het college verlangt van FC Twente een maximale inspanning voor het ontwikkelen en gezond maken van het vrouwenvoetbal, zeker met het oog op het naderende EK.
Ook verlangt de gemeente inzet van FC Twente op gebied van duurzaamheid om haar stadion te verduurzamen.

Belastingclaim
Er hangt FC Twente ook nog een belastingclaim boven het hoofd, maar over de omvang en het moment van de mogelijke belastingclaim is nog geen duidelijkheid. Omdat de duidelijkheid over deze claim nog jaren kan duren, geeft dit de club volgens het college van de gemeente Enschede genoeg tijd om te zoeken naar een oplossing en verder op krachten te komen.
Het college vindt dan ook dat FC Twente dit zelf dient op te lossen en heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.