nieuws

Al 7000 euro voor digitalisering Surinaams slavenregister van Deventer historicus

Een unieke bron wordt straks toegankelijk gemaakt: de Surinaamse slavenregisters. De universiteiten van Nijmegen en Paramaribo willen ongeveer 80.000 mensen, die in de negentiende eeuw tot slaaf zijn gemaakt in Suriname, voor een breed publiek zichtbaar maken. Coen van Galen uit Deventer wil het gaan doen.
De slavenregisters zijn uniek in de wereld en volgens onderzoeker Coen van Galen om vele redenen van groot belang: "Het zijn de enige nog beschikbare registers met zulke gedetailleerde informatie, die door de Nederlandse overheersers aan het einde van het slaventijdperk zijn aangelegd." 
De slavenregisters in het Nationaal Archief Suriname zijn de enige archiefbron waarin vrijwel alle slaaf gemaakte mensen in Suriname tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863 zijn te vinden. In totaal gaat het om ongeveer 80.000 mensen.

Veel geld nodig

Om alles te kunnen digitaliseren, moeten de registers worden overgeschreven. Daar is veel geld voor nodig. Daarom zijn de onderzoekers een crowdfundingsactie gestart met als doel de 25-duizend euro voor 31 maart bij elkaar te brengen. "Er is ondertussen al 7000 euro binnen, maar nog veel meer nodig." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.